Film: Barbara
Voorpremière – Met een inleiding door Dana Linssen

Datum: donderdag 6 september 2012 om 19:30 uur
Locatie: Het Ketelhuis, Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, Amsterdam
Informatie: Duits, met Nederlandse ondertiteling. Inleiding in het Nederlands. Reserveren/Informatie: 020 6840090 of info@ketelhuis.nl
Toegang: 9 euro, met korting 8 euro
Film: Barbara
© Goethe Institut

In de nieuwe film van Christian Petzold wordt esthetiek op prachtige wijze gekoppeld aan een op het eerste gezicht nogal banaal verhaal dat zich afspeelt in 1980 in de DDR. Barbara, een kinderarts uit Oost-Berlijn, wordt tegen haar wil overgeplaatst naar een provincieziekenhuis. In het geheim heeft ze contact met haar West-Duitse vriend die een actie op touw zet haar uit de DDR te krijgen. Barbara wordt echter permanent gecontroleerd, niet alleen door de Stasi maar ook door collega’s en buurtbewoners. Ze wantrouwt iedereen, ook haar collega André, een aantrekkelijke en intelligente arts. In deze context ontstaat een romance waardoor ze gedwongen is te kiezen tussen blijven of vertrekken.

De film kreeg op de Berlinale 2012 de Zilveren Beer voor beste regie.

Christian Petzold (1960) is een van de meest getalenteerde Duitse regisseurs van dit moment en een centrale figuur binnen de Berlijnse School. Voor Barbara werkte hij samen met Nina Hoss die ook in eerdere films van Petzold de hoofdrol speelde.

Inleiding: Dana Linssen (o.v.), filmcriticus voor o.a. NRC Handelsblad en hoofdredacteur van De Filmkrant.

Georganiseerd door het Goethe Institut, A-Film en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger