Tentoonstelling | Wolfgang Mattheuer: Retrospectief

Activiteit van externe partij

Datum: zaterdag 14 oktober 2017 tot 7 januari 2018
Locatie: Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle
Informatie: Informatie via www.museumdefundatie.nl
Toegang: Prijs: zie website de Fundatie
Tentoonstelling | Wolfgang Mattheuer: Retrospectief
© Wolfgang Mattheuer. Binnen, buiten en ik, 1986. Olieverf op doek 200 x 200 cm. Nationalgalerie Berlin / Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlijn / Hamburg

Wolfgang Mattheuer (1927-2004) had als één van de oprichters van de Leipziger Schule een belangrijke positie binnen het DDR-regime. Van 17 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 zijn meer dan 80 van zijn werken te zien in Museum de Fundatie. 

Wolfgang Mattheuer werd geboren in Reichenbach im Vogtland (Saksen) in 1927. Na zijn studie richtte hij zich volledig op de schilderkunst. Al snel ontwikkelde hij een stijl waarin aan de ene kant de verhouding van individu en gemeenschap, de natuur en haar onderwerping aan techniek centraal staat. Tegelijkertijd was Mattheuer echter maatschappijkritisch, wat resulteerde in dubbelzinnige, metaforische schilderijen.

Mattheuer's werk leverde veel lof op binnen de DDR: hij kreeg staatsprijzen en werd officieel geëerd. Toch nam hij in 1989 deel aan de Montagsdemonstrationen in Leipzig die mede bijdroegen aan de val van de DDR.

In veel van Mattheuer's werken is de maatschappelijke toestand van Oost-Duitsland terug te zien. Een voorbeeld hiervan is Jahrhundertschritt (1984). Dit bronzen beeld is een reflectie op Oost-Duitsland, zowel als Nationaal Socialistisch als als communistisch land. Ook beeldt het de destijds onzekere toekomst van Duitsland uit. Het beeld staat sinds 1999 prominent in Leipzig en is daarmee één van de schaarse plekken in Duitsland waar in de openbare ruimte de Hitlergroet te zien is. Jahrhundertschritt is ook te zien in Museum de Fundatie.

Voor meer informatie klik hier.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger