Lezing | Vrijheidslezing met Eva Schloss
Holocaustoverlevende en stiefzus van Anne Frank

Activiteit van externe partij

Datum: zondag 29 oktober 2017 om 14:00 uur
Locatie: Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen 8, Hooghalen
Informatie: Aanmelden via info@kampwesterbork.nl
Toegang: €5,00 (niet inbegrepen bij entree museum)
Lezing | Vrijheidslezing met Eva Schloss
© De Balie

In het kader van de Vrijheidslezing on Tour organiseert De Balie op 29 oktober in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork een lezing en interview met holocaustoverlevende Eva Schloss.

Na in 1938 uit Wenen gevlucht te zijn voor de nazi's komt Eva met haar gezin in Amsterdam terecht. Hier ontmoet Eva Schloss Anne Frank; haar overbuurmeisje. Nadat ze worden verraden, worden Eva en haar gezin gedeporteerd naar Kamp Westerbork, van waaruit ze vervolgens naar Auschwitz-Birkenau worden gedeporteerd.

Samen met haar moeder overleeft Eva de holocaust. Na de oorlog trouwt Eva's moeder met Otto Frank, de vader van Anne Frank. Veertig jaar lang sprak Eva niet over de verschrikkingen van de oorlog, maar tegenwoordig spreekt ze zich in lezingen nog regelmatig uit tegen racisme en de groeiende xenofobie in de Westerse wereld. Hierbij past ze haar eigen geschiedenis toe op de actualiteit.

Na afloop van de lezing gaat schrijfster en theatermaakster Marjolijn van Heemstra met Eva Schloss in gesprek.

De Vrijheidslezing is een reeks waarin het verhaal van een vrijheidsdenker telkens centraal staat. Dit evenement komt voort uit een samenwerking tussen De Balie en Herinneringscentrum Kamp Westerbork en wordt mede mogelijk gemaakt door Vfonds en Stichting Democratie & Media.

Ook actrice, filmmaker en gepromoveerd socioloog Martha van der Bly werkte mee aan het programma. Zij maakt momenteel de documentaire Eva’s Missionover het bewogen leven van Eva Schloss. 

 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger