Boekpresentatie: Die Erfindung des Marxismus

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 30 november 2017 om 17:00 uur
Locatie: Boekhandel Athenaeum, SPUI 14-16, Amsterdam
Toegang: vrij. Aanmelden via aanmeldingen-dia@uva.nl

Historica Christina Morina (DIA) schreef een boeiend verslag over de ontstaansgeschiedenis van het marxisme. Op 30 november presenteert zij haar boek 'Die Erfindung des Marxismus' in Amsterdam.

Marx en het marxisme zijn momenteel weer in trek. Veel tijdgenoten zijn ervan overtuigd dat 'Het Kapitaal‘ ook in onze huidige, kapitalistische en door de economische crisis aangetaste wereld een belangrijke rol speelt. Maar waar begint de fascinatie voor de stamvader van de moderne politieke linke stroming? In haar boek 'Die Erfindung des Marxismus‘ over de oprichtergeneratie van het marxisme vertelt Christina Morina vanuit groepsbiografisch perspectief hoe de ideeën, theorieën en termen van Marx ooit in heel Europa de politieke voorstellingskracht van veel jonge mensen beïnvloedden. Zij geloofden dat de sleutel tot het begrijpen van het verleden en tegelijkertijd het overwinnen van de toekomst alleen in de 'leer‘ van Marx lagen. De werken van de negen protagonisten uit het boek – waaronder Kautsky, Luxemburg, Lenin en Jaurès – behoren tot de klassiekers van het marxisme, maar over hun individuele, vaak spannende connectie met Marx wisten we tot voor kort nog verbazingwekkend weinig.

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek, dat na jarenlang onderzoek in het archief van de IISG in Amsterdam tot stand is gekomen, presenteert de schrijfster, Christina Morina, haar werk. Daarnaast gaat zij in gesprek met de filosoof Maarten Doorman. Na afloop is er een borrel. Graag aanmelden via aanmeldingen-dia@uva.nl.

Boekrecensie 'Wie hältst du's mit der Revolution?' op www.zeit.de.

Video van het podiumgesprek met Christina Morina 'Der Traum von einer besseren Welt' op de Frankfurter Buchmesse. 

Meer informatie via boekhandel Athenaeum.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger