Kino Klub Goethe | Katz und Maus (Den Haag)

Datum: donderdag 7 december 2017 om 20:00 uur
Locatie: Literaturhaus│Deutsche Bibliothek Den Haag, Witte de Withstraat 31-33, Den Haag
Informatie: Taal: Duits met Engelse ondertitel
Toegang: € 6,00 | met korting: € 3,00 | met Goethe-Pass vrije toegang
Kino Klub Goethe | Katz und Maus (Den Haag) © Goethe Institut Rotterdam

Katz und Maus is een verfilming van het gelijknamige boek van Günter Grass, waarin gymnasiast Joachim Mahlke op school getreiterd wordt en daarom de held probeert uit te hangen. Op 7 december is de film te zien in het Literaturhaus│Deutsche Bibliothek Den Haag.

Joachim gaat tijdens de Tweede Wereldoorlog naar school in Danzig. Hij is een buitenstaander en wordt vaak geplaagd vanwege zijn enorme adamsappel, die hij onder de meest uiteenlopende dingen probeert te verbergen.

Joachim brengt desondanks veel tijd door met een jongensgroep. De groep heeft een favoriete speelplaats: een oud wrak aan de Oostzee. Als Joachim zichzelf leert zwemmen en voorwerpen uit het wrak opduikt, wordt hij langzaam als held gezien. Later slaat hij door in de heldenrol. Bij een ceremonie op school waar oud-leerlingen worden onderscheiden voor hun verdiensten in de oorlog, steelt hij het Ridderkruis van een soldaat. Joachim wordt vervolgens van school gestuurd.

Jaren later keert hij terug. Hij heeft in het leger gediend en is nu zelf onderscheiden met het Ridderkruis. Nu is hij op zoek naar erkenning.

Aan het begin van iedere maand presenteren het Goethe-Institut Rotterdam en Literaturhaus│Deutsche Bibliothek Den Haag in de filmreeks Kino Klub Goethe bijzondere films uit en over Duitsland.

DE 1966, 88 min.
regie: Hansjürgen Pohland


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger