East German Cinema | Winter adé

Datum: woensdag 31 januari 2018 om 20:00 uur
Locatie: Goethe Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Taal: Duits met Engelse ondertiteling. Meer informatie via www.goethe.de
Toegang: gratis
East German Cinema | Winter adé © DEFA-Stiftung

Winter adé is een documentaire die een beeld schetst van het leven in de DDR vlak voor de val van de muur. Op 31 januari vertoont het Goethe Instituut de documentaire Winter adé in het kader van de reeks East German Cinema

Na de Tweede Wereldoorlog ging het bijzonder goed met de filmgenre documentaire in het voormalige Oostblok – in landen als Polen, Tsjecho-Slowakije en de DDR. In sommige opzichten boden documentaires meer vrijheid omdat ze vaak ongestraft weg konden komen met thema’s die in speelfilms niet werden getolereerd. Dat geldt zeker voor deze afwisselende en complexe documentaire, die een jaar voor de val van de Berlijnse Muur is gemaakt en een somber beeld schetst van de situatie in Oost-Duitsland aan het eind van de jaren tachtig.


In de documentaire Winter adé  krijgen we een kijkje in de ziel van Oost-Duitsland, waar een vrouwelijke filmmaker op een trein stapt en kriskras door het land reist. Ze stopt in verschillende steden en dorpen en onderzoekt de verhalen over het leven van vrouwen in de DDR. Regisseur Helke Misselwitz reist naar de Baltische kust, naar de omgeving van de grens met Tsjecho-Slowakije en naar Oost-Berlijn. Ze vindt veel desillusie, maar ook optimisme bij de vrouwen die haar pad kruisen en door haar worden geïnterviewd. We ontmoeten vrouwen uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden – van een 83 jaar oude vrouw tot een stel weggelopen punks in Berlijn. De documentaire is verhelderend en speels, een levendige en dynamische momentopname van een tijd en plaats die nu totaal verdwenen is.

Met een inleiding door filmkenner Jeffrey Babcock.

Goethe Institut Amsterdam in samenwerking met Jeffrey's Underground Cinemas.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger