Masterclass | 1968 - transnationale beweging. Mobilisering, dynamiek, ideeën en werking
Met 1968-specialist Ingrid Gilcher-Holtey

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 11 januari 2018 om 14:00 uur tot 17:00 uur
Locatie: Kloveniersburgwal 48, Bushuis BH E1.02, Amsterdam
Informatie: Aanmelden via: Christina Morina (c.morina@uva.nl) of Hanco Jürgens (h.j.jurgens@uva.nl)
Toegang: Gratis
Masterclass | 1968 - transnationale beweging. Mobilisering, dynamiek, ideeën en werking
© Ludwig Binder/Haus der Geschichte

In 2018 is het vijftig jaar geleden dat jongeren in opstand kwamen. Het politiek landschap in Duitsland en in de landen eromheen werd aanzienlijk opgeschut. De ’68er ’protestgeneratie maakte deel uit van een wereldwijde beweging die nog steeds een grote naklank heeft. Deze bijeenkomst is voor studenten. 

Vooral in Duitsland zijn de effecten hiervan nog steeds zichtbaar. Zo is de buitenparlementaire oppositie erin geslaagd om met de Groenen een ecologisch georiënteerde partij op te richten die niet alleen in de Bondsdag zit, maar ook coalitiepartner is in maar liefst negen deelstaatregeringen. Veel rebellen van toen hebben via de ‘lange mars door de instellingen’ invloedrijke posities verworven in de politiek, media, cultuur, het onderwijs en bedrijfsleven. Een uitloper van deze beweging radicaliseerde in terroristische cellen, die de rechtsstaat onder grote druk zetten. Hun handelwijze heeft tot vandaag invloed op de Duitse veiligheidscultuur. Aan de andere kant, in het bijzonder in de afgelopen jaren, is ook een steeds luidere kritiek op de erfenis van de beweging te horen. Zo luid dat er wel van ‘68-bashing’ gesproken wordt. Opmerkelijk is dat ‘nieuw rechts’ zich weliswaar afzet tegen de waarden van ’68 maar daartoe ondubbelzinnig gebruik maakt van tactieken en de retoriek die ontwikkeld is in deze periode. De link met subversieve tradities van links laat zien hoe ongemakkelijk en verwarrend de politieke conflicten in het huidige Duitsland zijn geworden. 

De Masterclass wordt geleid door de Bielefelder historica en 1968-specialist Ingrid Gilcher-Holtey. We bespreken onder meer de teksten en trends in het onderzoek. Gilcher-Holtey zal de mobilisatie en dynamiek van '68 verklaren en de centrale ideeën aan de hand van Franse, Duitse en Amerikaanse voorbeelden nader toelichten.

Introductie en moderatie van het evenement door Nicole Colin (Aix-en-Provence/UvA).

Alle deelnemers ontvangen vooraf drie korte teksten ter voorbereiding. Er is gelegenheid voor studenten om eigen projecten voor te stellen.

Graag vooraf aanmelden bij:

Christina Morina: c.morina@uva.nl
Hanco Jürgens: h.j.jurgens@uva.nl

Tags: 1968

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger