Concert | Torben Unit Band
Klub 470

Datum: vrijdag 2 maart 2018 om 21:00 uur
Locatie: Goethe Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Meer informatie via www.goethe.de
Toegang: Prijs: € 8,00 | met korting: € 5,00 | Subbacultcha- en We-Are-Public-leden: gratis
Concert | Torben Unit Band © Torben Unit

De Berlijnse Torben Unit Band beschrijft zichzelf als veelzijdig: jazz-rock, experimentele soul, percussie en psychedelische rock komen allen aan bod. Op 2 maart komt de band naar het Goethe-Institut Amsterdam in het kader van de reeks Klub 470

 

Toen de Berlijnse band Torben Unit tijdens een concert voor het eerst tracks van hun nieuwe project speelden, werd – laten we hem Jan noemen – niet moe te benadrukken dat dit alles "Pink Floyd voor armen" was. Nu werd Jan al niet echt warm van Dog, het laatste album van de formatie die destijds nog Max Graef Band heette, en ratelde hij simpelweg zijn standaardkritiek af. Maar de band klinkt op het nieuwe album Torben Unit inderdaad "prog-achtiger" en psychedelischer dan ooit. De band spande zich op Dog nog in om hier en daar met compacte arrangementen, funky basslines en stuwende grooves een brug te slaan van de fusion en rare groove van hun voorbeelden naar de house van Money $ex Records, maar hun nieuwe album is experimenteler, verknipter en tegelijkertijd haast traditioneel. De groep geeft zich volledig over aan de sound van de jazzrock uit de jaren zestig en zeventig, waarschijnlijk ook omdat de muzikanten hun instrumenten hoorbaar gedurfder en vakkundiger bespelen. Ze beroepen zich op bands als Et Cetera, Embryo en Xhol en inderdaad klinkt Torben Unit grotendeels alsof iemand vergeten MPS-mastertapes uit de begintijd van de krautrock heeft opgediept. Atonale, abstracte passages worden afgewisseld met groovy drums, synthesizers zwieren etherisch boven jazzy Rhodes-akkoorden en Gerry Frankes tijdloos coole gitaarsolo's maken de anachronistische verwarring compleet. Toch is het album niet simpelweg een kopie: Torben Unit klinkt juist niet als een paar houseproducers die nu prog of zelfs "Pink Floyd voor armen" maken. 

In de reeks Klub 470 spelen opkomende Duitse bands, die veelal nog niet op de Nederlandse poppodia hebben gestaan. Het Goethe-Institut geeft hen een platform om zich aan het Nederlandse publiek te presenteren.

In samenwerking met Subbacultcha.

Meer informatie via het Goethe-Institut Amsterdam.

Tags: muziek

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger