Robert Menasse: De hoofdstad (Amsterdam)
Boekpresentatie | Gesprek

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 15 maart 2018 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Taal: Duits. Meer informatie via www.goethe.de
Toegang: Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten gratis
Robert Menasse: De hoofdstad (Amsterdam)
© Rafaela Proell | Suhrkamp Verlag

Robert Menasse, winnaar van de Deutscher Buchpreis 2017, presenteert op 15 maart zijn bekroonde boek De hoofdstad. In het Goethe-Institut Amsterdam vertelt de Oostenrijkse schrijver over het Europa dat hij in zijn boek presenteert.

Brussel vormt het knooppunt van allerlei draden – en een varken loopt door de straten. EU-ambtenaar Fenia Xenopolou staat voor een lastige opgave. Ze moet het imago van de Europese Commissie opvijzelen via een groot jubileum evenement. Maar hoe? Haar collega Martin Susman ontwikkelt een idee dat een spook uit het verleden wakker maakt. Ondertussen staat commissaris Brunfaut eveneens voor een moeilijke opgave. Hij moet om politieke redenen een moordzaak laten rusten. En Alois Erhart, professor Volkseconomie, moet in een denktank voor de toekomst van Europa woorden uitspreken die zijn laatste zouden kunnen zijn. En wat doet Brussel? Het zoekt een naam – voor het varken dat door de straten rent.

Robert Menasse (Wenen, 1954) is een van de meest vooraanstaande Oostenrijkse schrijvers. Bij De Arbeiderspers verschenen eerder de romans De verdrijving uit de hel (2003) en Don Juan de la Mancha of de leerschool van de lust (2008) en een pleidooi voor Europa: De Europese koerier (2013). Zijn werk wordt in het Nederlands vertaald door Paul Beers.

De hoofdstad (2018) is Menasses langverwachte, grote roman over de Europese Unie. Hij verbleef jarenlang in Brussel om ter plekke onderzoek te doen. In 2017 werd hij winnaar van de Deutscher Buchpreis.

'Robert Menasse verweeft tijden, landen en instituties tot een unieke panoramafoto. Een boek dat leest als een thriller, doordrongen van filosofie en ironisch tot in de kern.' – Juryrapport Deutscher Buchpreis.

Menasse spreekt op deze avond met Jeroen van Kan over zijn roman en over het Europa dat hij in zijn bestseller presenteert.

Jeroen van Kan (1968) is een Nederlandse journalist en tv-presentator. Hij werkt al jaren voor verschillende radiozenders en is sinds 2015 nieuwslezer van het NOS Journaal op de radio. Hij is presentator van het televisieprogramma Boeken en werkt als redacteur voor verschillende literaire tijdschriften. In 2017 verscheen zijn debuutbundel De wereld onleesbaar.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Goethe-Institut Amsterdam i.s.m. het  Genootschap Nederland-Duitsland, De Arbeiderspers, het Duitsland Instituut Amsterdam en de Oostenrijkse Ambassade Den Haag.

Meer informatie

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger