Voordracht en gesprek: Gerhart Baum (Den Haag)

Activiteit van externe partij

Datum: woensdag 28 maart 2018 om 17:00 uur
Locatie: Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, Groot Hertoginnelaan 18-20, Den Haag
Informatie: Voertaal: Duits. Aanmelden via ku-s1@denh.diplo.de
Toegang: Vrij

Op 28 maart vertelt de Duitse links-liberale politicus en voormalige minister van binnenlandse zaken Gerhart Baum over zijn opvattigen en idealen, bespreekt hij de rol van de FDP in de Duitse politiek, en geeft hij zijn mening over de actuele voorzitter van zijn oude partij, Christian Lindner.

Welke betekenis had Baum's partij, de FDP, voor de ontwikkeling van het moderne Duitsland, ook in vergelijking met de grote ‘volkspartijen’ CDU en SPD? Stonden de FDP en hijzelf altijd voor dezelfde idealen of waren er ook perioden waarop zij van elkaar vervreemd raakten? Hoe beoordeelt hij de huidige FDP onder Christian Lindner? Wat ziet hij in Duitsland en in zijn partij als zijn persoonlijke, politieke erfgoed?

Gerhart Baum (1932) is een van de meest prominente linksliberalen in de FDP. Van de jaren zeventig tot in de jaren negentig was hij lid van de Bondsdag, van 1978 tot 1982 bovendien minister van Binnenlandse Zaken. Direct na de Duitse herfst probeerde hij door toenadering te zoeken en wetenschappelijk terrorismeonderzoek aan te jagen de confrontatie met de Rote Armee Fraktion te doorbreken. Ook na zijn tijd als actief politicus bleef hij zich in het openbaar engageren voor democratie en mensenrechten en voor de kunsten. Na 9/11 was hij een kritisch volger van delen van de antiterreurwetgeving. De nieuwe generatie politici kan volgens hem meer doen om burgers warm te laten lopen voor de moderne samenleving en tegen haat jegens buitenlanders. In het kader van de #MeToo-campagne verdedigde hij de waarde van vrouwen. Over de mislukking van de onderhandelingen over een ‘Jamaika’-coalitie van zijn eigen FDP met de CDU/CSU en de Groenen was hij weliswaar teleurgesteld, maar hij begreep de breuk wel.

Prof. Dr. Beatrice de Graaf is Professor Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen en Global Governance aan de Universiteit Utrecht.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Genootschap Nederland-Duitsland i.s.m. Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger