Florian Heinisch: Het niet ten uitvoer gebrachte concert

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 8 mei 2018 om 20:15 uur
Locatie: Het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, Amsterdam
Informatie: Meer info: www.concertgebouw.nl
Toegang: Tickets: € 27,50 (Rang 1), € 22,50 (Rang 2). Exclusief transactiekosten: €2,50 per bestelling. Voor papieren kaarten: €1,50 per transactie. Drankjes inbegrepen.
Florian Heinisch: Het niet ten uitvoer gebrachte concert
© Stefan Malzkorn

Een concert van de Duitse pianist Karlrobert Kreiten dat 75 jaar geleden in Heidelberg zou plaatsvinden maar nooit ten uitvoer werd gebracht is nu te zien in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens de voorstelling op 8 mei presenteert de jonge pianist Florian Heinisch verschillende werken van wereldberoemde componisten.  

Karlrobert Kreiten was een begenadigd Duits pianist met het Nederlandse staatsburgerschap. Op 3 mei 1943 zou hij een concert geven in Heidelberg, waar hij werken van Bach, Mozart, Beethoven, Chopin en Liszt ten gehore zou brengen. Het concert werd echter nooit ten uitvoer gebracht. Karlrobert Kreiten werd door de Gestapo gearresteerd en in de nacht van 7 op 8 september geëxecuteerd. 

Het niet ten uitvoer gebrachte concert
Op initiatief van Moritz von Bredow bracht de jonge pianist Florian Heinisch het programma vorig jaar onder de titel Het niet ten uitvoer gebrachte concert op de planken. Florian Heinisch vindt het belangrijk om "niet alleen mooie concerten ten gehore te brengen, maar ook om bij elk concert meer vrede, empathie en schoonheid de wereld in te helpen". Als kunstenaar vindt hij bovendien dat hij een maatschappelijke plicht heeft: "De geschiedenis zou ons moeten leren de juiste dingen te doen en de verkeerde dingen te laten".

Florian Heinisch is in 1990 in de geboortestad van Bach – Eisenach – geboren. Hij begon op vijfjarige leeftijd met het volgen van pianolessen. Florian Heinisch is onder andere uitgeroepen tot winnaar van de Internationale Grotrian-Steinweg-prijs in Braunschweig, van de Kleine Schumann-prijs in Zwickau en van de nationale competitie Jugend musiziert. Naast talrijke uitvoeringen in Duitsland, trad hij eerder op in Oostenrijk, Frankrijk, Groot- Brittannië, Italië, Turkije, Irak en de VS. Zijn orkestdebuut was in 2014 in Ankara met het Orkestra Akademik Baskent. Dankzij de door Moritz von Bredow in 2016 geïnitieerde concertreeks met de titel "Het niet ten uitvoer gebrachte concert" ter nagedachtenis aan Karlrobert Kreiten, speelde hij samen met anderen o.a. in de Tonhalle Düsseldorf, in de Sendesaal in Bremen en in het Konzerthaus in Berlijn. Daarnaast was hij in 2016 ook gastpianist bij de Iraakse cellist Karim Wasfi in de Duitse ambassade in Bagdad. Naast zijn uitgebreide interesse in het "klassieke" pianorepertoire dat uit de barok, het classicisme, de romantiek en het impressionisme stamt, wijdt Florian Heinisch zich intensief aan zijn studie en aan de interpretatie van de nieuwe, meest recente muziek. Deze muziek laat hij vaak in contrasterende, ongebruikelijke programma's scherp aftekenen ten opzichte van de oudere werken. Onlangs is zijn nieuwe CD met hedendaags werk van de Amerikaanse componist Sidney Corbett uitgekomen.

Het programma


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger