Zeithistorische Perspektiven: Neil Gregor
In Memoriam: Listening to Richard Strauss in Postwar Germany

Datum: maandag 3 december 2012 om 17:00 uur
Locatie: P.C. Hoofthuis, lokaal 1.04, Spuistraat 134, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels. Meer informatie via k.thijs@uva.nl
Toegang: Gratis. Na afloop is er een borrel.
Zeithistorische Perspektiven: Neil Gregor
© Bernhard Wertheimer & Cie
Historische ansichtkaart van de Kaim-Saal in München

Wat horen mensen in muziek en hoe verandert dat door de tijden heen? Wat hebben muziekculturen aan historici te bieden?

In zijn lezing onderzoekt de Britse historicus Neil Gregor hoe Duitsers na 1945 luisterden naar het werk van de Duitse componist Richard Strauss.

Gregor benadert muziek niet vanuit de muziekwetenschap maar vanuit de (contemporaine) geschiedschrijving. Daarmee wil hij de onbekende ruimtes tussen afzonderlijke geesteswetenschappelijke disciplines verkennen, op zoek naar kennis over gevoelens, emoties en herinnering. Zo poogt hij tot nieuwe perspectieven te komen op de diepte-erfenissen van de Tweede Wereldoorlog.

Neil Gregor is professor voor moderne Duitse geschiedenis in Southampton. Hij is editor van het tijdschrift 'German History' en heeft vele publicaties over de Duitse 20ste eeuw op zijn naam staan. Daartoe behoren de bekroonde monografieën 'Daimler Benz in the Third Reich' (1998) en 'Haunted City. Nuremberg and the Nazi Past' (2008).

Zeithistorische Perspektiven

De reeks Zeithistorische Perspektiven is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger