Deutsches Kino: In Zeiten des abnehmenden Lichts (Amsterdam)

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 27 november 2018 om 19:15 uur
Locatie: Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, Amsterdam
Informatie: Reserveren via 020-6840090. Informatie: www.ketelhuis.nl
Toegang: € 10,00 / € 9,00 met kortingskaart
Deutsches Kino: In Zeiten des abnehmenden Lichts (Amsterdam)
© Beta Cinema

Oost-Berlijn, 1989: Wilhelm, fervent communist, wordt 90 jaar, daarom vindt een groot feest voor hem plaats. Alleen Wilhelms kleinzoon Sascha komt niet opdagen. Als blijkt dat hij naar West-Duitsland is gevlucht, is de ontreddering groot. Te zien in onze reeks Deutsches Kino.

Oost-Berlijn in de vroege herfst van 1989. Wilhelm Powileit ondergaat zijn 90ste verjaardag met stoïcijnse onverschilligheid. Er is niet veel dat de oude man niet heeft gezien. Als fervent communist, vluchtte hij uit nazi-Duitsland en leefde in ballingschap in Mexico. Ondertussen werd zijn stiefzoon Kurt gearresteerd in Moskou als een vermeende contra-revolutionair. Na zijn terugkeer naar Oost-Duitsland had Wilhelm slechts beperkte mogelijkheden om een partijcarrière uit te bouwen in de SED. Dit was te wijten aan het feit dat hij beschouwd werd als een 'emigrant uit het Westen'. Toch wordt hij op zijn verjaardag geprezen en versierd met medailles. Maar terwijl Wilhelm ontkent dat de wereld om hem heen langzaam afbrokkelt en vasthoudt aan zijn idealen, verlaat de jongere generatie het land. Ondertussen wordt ook Wilhelms 'veilige' wereld bedreigd door breuken in de familie.

In Zeiten des abnehmenden Lichts is een indrukwekkend familie-epos en een maatschappelijk portret van de twintigste eeuw

De film is gebaseerd op de roman In Zeiten des abnehmenden Lichts (in het Nederlands vertaald als In tijden van afnemend licht) van Eugen Ruge. Het boek werd in 2011 bekroond met de Deutscher Buchpreis, een van de belangrijkste literaire onderscheidingen. 

Regisseur: Matti Geschonneck
D, 2017 - 101 minuten

Tickets

Trailer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger