Tentoonstelling | Actie <-> Reactie, 100 jaar kinetische kunst
met o.a. Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker van de Duitse avant-gardistengroep Zero.

Activiteit van externe partij

Datum: zaterdag 22 september 2018 tot 20 januari 2019
Locatie: Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam
Informatie: Meer informatie via www.kunsthal.nl
Toegang: Prijs: € 16,50: Volwassenen | Gratis: jongeren t/m 17 jaar | € 9,50: CJP en studenten t/m 26 jaar
Tentoonstelling | Actie <-> Reactie, 100 jaar kinetische kunst
© Flickr

De Kunsthal Rotterdam toont in de tentoonstelling Actie Reactie de volle reikwijdte van kinetische (bewegende) kunst, met werken van de beroemde kinetische kunstenaars ter wereld. Dit overzicht biedt het publiek een ervaring met kunst die appelleert aan verschillende zintuigen.

Voel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden tot aan de kosmos toe! De tentoonstelling is een reprise van de succesvolle tentoonstelling ‘Dynamo’ in Parijs (2013), en komt tot stand in nauwe samenwerking met Grand Palais in Parijs.

De tentoonstelling ‘Actie Reactie. 100 jaar kinetische kunst’ in de Kunsthal Rotterdam presenteert een historisch overzicht van kinetische kunst, de abstracte kunststroming uit de twintigste eeuw waarin licht en beweging centraal staan. Circa tachtig werken van beroemde kunstenaars, die aan de ontwikkeling van de kinetische kunst hebben bijgedragen, zijn te bewonderen. Van pioniers als Marcel Duchamp, Alexander Calder en Victor Vasarely tot gevleugelde namen als Julio Le Parc, Gerhard von Graevenitz, Christian Megert, Bridget Riley, Yayoi Kusama, Jan van Munster en Dan Flavin en jongere generaties onder wie Jeppe Hein, Žilvinas Kempinas, en Philippe Decrauzat. Ook is werk te zien van Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker van de Duitse avant-gardistengroep Zero.

De Kunsthal Rotterdam laat, in samenwerking met de Réunion des musées nationaux - Grand Palais, Parijs, ruim 100 jaar na het ontstaan van deze kunststroming, met ‘Actie Reactie’ een overzichtstentoonstelling in Nederland zien over de kinetische kunst van toen in het licht van de performatieve kunsten van nu.

De tentoonstelling is onderverdeeld in twaalf thema’s die verschillende aspecten van waarneming en fenomenale ervaring behandelen, waaronder licht, beweging, ritme, structuur, vibratie, ruimte, radiatie, immaterialiteit en draaiing. Alle kunstwerken raken aan verschillende zintuigen en creëren juist door participatie van de toeschouwer bijzondere waarnemingen. 

Kunsthal Rotterdam in samenwerking met de Réunion des musées nationaux - Grand Palais, Parijs. 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger