Amsterdam German Studies Lectures: Thea Dorn
Duits, niet duf. Pleidooi voor een verlicht patriottisme

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 24 januari 2019 om 20:00 uur tot 22:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits
Toegang: Gratis
Amsterdam German Studies Lectures: Thea Dorn
© Commons Wikimedia

De Duitse schrijfster Thea Dorn praat op donderdag 24 januari in het Goethe-Institut Amsterdam over de opkomst van rechts-populistische partijen en een manier om hier een andere wending aan te geven. De lezing is onderdeel van onze lezingenreeks Amsterdam German Studies Lectures.

In heel Europa zitten rechts-populistische partijen in de lift. Zij claimen begrippen als 'heimat', 'vaderland' of 'natie'. Betekent dit dat liberale stromingen deze begrippen terzijde moeten schuiven? Thea Dorn pleit ervoor om de begrippen 'heimat', 'vaderland' en 'natie' niet over te laten aan rechts maar ze een eigen, meer verlichte betekenis te geven die zowel overeenstemt met de principes van de vrije rechtsstaat als met Europese, tolerante waarden.

Thea Dorn, geboren in 1970, studeerde filosofie en theaterwetenschap in Frankfurt, Wenen en Berlijn en werkte als docent en dramaturg. Ze schreef een aantal bekroonde romans en bestsellers (waaronder Die Hirnkönigin), toneelstukken, scenario's en essays en meest recent, samen met Richard Wagner, de roman Die deutsche Seele. De film Männertreu, waarvoor ze het scenario schreef, werd in 2014 bekroond met de ‘Deutscher Fernsehpreis’ en in 2015 met de ‘Grimme-Preis’, beide voor de beste televisieprogramma’s. Sinds maart 2017 is ze permanent lid van het roemruchte programma Das Literarische Quartett, dat regelmatig wordt uitgezonden op de ZDF.

De Amsterdam German Studies Lectures zijn gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen enkele malen per jaar een gerenommeerde buitenlandse academicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren.

In samenwerking met het Goethe-Institut Amsterdam.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger