Theater I Krenz, de gedoodverfde opvolger
Willem de Wolf / De KOE

Datum: vrijdag 21 december 2018 om 20:30 uur
Locatie: Grand Theatre Groningen, Grote Markt 35, Groningen
Toegang: € 16,00 / € 11,00 met studentenkorting
Theater I Krenz, de gedoodverfde opvolger © Willem de Wolf/ De KOE

‘Krenz, de gedoodverfde opvolger’ is een stuk over het fenomeen van ‘de tweede man’. Over de ambities, de loyaliteitsproblemen en de frustraties van de altijd parate, afwachtende plaatsvervanger of de veelbelovende zoon. Dit wordt gekoppeld aan Egon Krenz, de kortstondige politieke leider van de DDR ten tijde van de val van de muur. 

‘Krenz, de gedoodverfde opvolger’ is een stuk over het fenomeen van ‘de tweede man’. Over de ambities, de loyaliteitsproblemen en de frustraties van diegene achter de schermen; van de altijd parate, afwachtende plaatsvervanger of de veelbelovende zoon. Willem de Wolf schreef deze tekst in 2011, niet lang na zijn aantreden als kernlid van de KOE. Nu wordt de voorstelling hernomen in het kader van het 30-jarige jubileum van de KOE.

In zijn monoloog verbindt Willem de Wolf zijn eigen jeugd met die van Egon Krenz, de kortstondige politieke leider van de DDR ten tijde van de val van de muur. Krenz werd al op 36-jarige leeftijd door zijn politieke opvoeder Erich Honecker tot opvolger benoemd. Vervolgens had hij 17 jaar te wachten en zijn gedrag onbesproken te houden. Als Krenz uiteindelijk, na veel innerlijke strijd, zijn ideologische vader afzet en aan de macht komt, wordt hij al na anderhalve maand zelf weer afgezet. Daarna staat hij als een van de weinigen terecht voor de misdaden van het voormalige regime en belandt hij in de gevangenis.

Voor de Wolf belichaamt Krenz een leven dat er maar niet uit wil zien als dat je dacht dat het er bij je voorganger uitzag. Nooit zo licht, zo comfortabel, zo klaar, zo gearriveerd. Een leven ook, waarin je altijd stond te wachten op het startschot. Dat uiteindelijk ook klonk. Om je neer te schieten…

Tickets

Meer informatie


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger