Cursus | Mann ohne Eigenschaften
Robert Musils onvoltooide meesterwerk

Datum: donderdag 14 februari 2019 om 10:00 uur tot 16:00 uur
Locatie: Hovo Rotterdam / EUR, Van der Goot-gebouw, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam
Informatie: Voor meer informatie: https://bit.ly/2QGFfaS
Toegang: € 95 (incl. BTW en lunch)
Cursus | Mann ohne Eigenschaften
© Creative Commons

Een themadag rondom Robert Musils onvoltooide meesterwerk. In deze cursus worden aan de hand van intrigerende tekstpassages de belangrijkste ideeën uit Musils “Mann ohne Eigenschaften” belicht en wordt duidelijk waarom dit werk tot de kopstukken van het Europese modernisme behoort; en dus de moeite van het lezen waard is.

Een dikke pil en dan ook nog onvoltooid. Het vergt nogal wat lef om aan Musils “Mann ohne Eigenschaften” te beginnen met de kennis dat het werk geen eindstreep zal hebben. Want hoewel dit meesterwerk bekend staat als één van de meest invloedrijke romans van het modernisme en in 1999 zelfs verkozen werd tot “beste Duitstalige roman van de twintigste eeuw”, eindigt het in losse fragmenten.

Ook de protagonist Ulrich probeert overzicht te krijgen. Hiervoor neemt hij tijdelijk “Urlaub vom Leben” (vakantie van het leven). Om de wereld te begrijpen is het volgens Ulrich namelijk nodig dat een mens zo min mogelijk met de dagelijkse werkelijkheid van doen heeft. Ulrichs zoektocht om op deze wijze een beter mens te worden, wordt in de roman afgewisseld met filosofische bespiegelingen over de verrassingen die Ulrich op zijn pad krijgt.

De docent

Trixie Hölsgens MA is germanist en filosoof. Als docent Taal- en Letterkunde werkte zij eerst bij de opleidingen Duits en Wijs-begeerte van de Universiteit van Amsterdam. Tegenwoordig werkt zij bij de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut. Daarnaast geeft zij als zelfstandig docent in het volwassenenonderwijs colleges over de twintigste-eeuwse filosofie en literatuur.

Hier vindt u meer informatie over de cursus en de mogelijkheid om u in te schrijven.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? U kunt contact opnemen met de Erasmus Academie, zij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger