Cursus | Thomas Mann - Doctor Faustus
door Trixie Hölsgens

Datum: dinsdag 4 juni 2019
Locatie: Nog onbekend
Informatie: Voor meer informatie zie http://www.humanistischverbonddenhaag.nl/cursussen/
Toegang: Nog niet bekend
Cursus | Thomas Mann - Doctor Faustus
© Carl Van Vechten

Met zijn roman Doctor Faustus (1947) gaat Thomas Mann terug naar een in Duitsland welbekend verhaal uit de Europese literatuurgeschiedenis: De Faustmythe. In vier sessies behandelt Trixie Hölsgens middels tekstfragmenten en achtergrondinformatie de gehele roman. 

In de de Faustmythe staat het streven naar macht en kennis en het daarmee samenhangende duivelspact centraal. De roman gaat echter verder dan de mythe: het is ook een historische en maatschappelijke roman over Duitsland. Daarnaast is het een roman over muziek: complexe kunsttheoretische uitweidingen maken de romans soms ontoegankelijk. 

De ondertitel luidt: Das Leben des Deutschen Tonsetzers Adrian Leverkühn, erzählt von einem Freunde. In de roman vertelt de burgerlijke humanist Serenus Zeitblom over het leven van de geniale componist Adrian Leverkühn. Thomas Mann plaatst zijn verteller in de jaren ’43-’45, waardoor de Tweede Wereldoorlog en de biografie van Leverkühn in de vertelling op fascinerende wijze aan elkaar gekoppeld zijn.

In 4 sessies op 4, 11, 18 en 25 juni  – 10.30 tot 12.30 uur (locatie nog niet bekend) wordt onder leiding van Trixie Hölsgens, onderwijsmedewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam, de gehele roman aan de hand van tekstfragmenten en achtergrondinformatie besproken.

Georganiseerd door HOVO in samenwerking met het Humanistisch Verbond.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger