Cursus | Thomas Mann - Doctor Faustus
door Trixie Hölsgens

Datum: dinsdag 5 maart 2019
Locatie: nog onbekend, Leiden
Informatie: 8 dinsdagen: 5, 12, 19 maart, 2, 9, 16, 23, 30 april, 11.15-13.00 uur. Voor meer informatie zie https://bit.ly/2sS9ylr
Toegang: Colleges € 260,- Met HOVO-fan-pas € 28,-
Cursus | Thomas Mann - Doctor Faustus
© fotograaf: Carl Van Vechten

Met zijn roman Doctor Faustus (1947) gaat Thomas Mann terug naar een in Duitsland welbekend verhaal uit de Europese literatuurgeschiedenis: De Faustmythe. In acht sessies behandelt Trixie Hölsgens middels tekstfragmenten en achtergrondinformatie de gehele roman.

In de Faustmythe staat het streven naar macht en kennis en het daarmee samenhangende duivelspact centraal. De roman gaat echter verder dan de mythe: het is ook een historische en maatschappelijke roman over Duitsland. Daarnaast is het een roman over muziek: complexe kunsttheoretische uitweidingen maken de romans soms ontoegankelijk. 

De ondertitel luidt: Das Leben des Deutschen Tonsetzers Adrian Leverkühn, erzählt von einem Freunde. In de roman vertelt de burgerlijke humanist Serenus Zeitblom over het leven van de geniale componist Adrian Leverkühn. Thomas Mann plaatst zijn verteller in de jaren ’43-’45, waardoor de Tweede Wereldoorlog en de biografie van Leverkühn in de vertelling op fascinerende wijze aan elkaar gekoppeld zijn.

Opzet van de colleges

  • Tekstanalyse
  • Historische achtergronden
  • Filosofische achtergronden
  • Ontstaansgeschiedenis

In 8 sessies op 5, 12, 19 maart, 2, 9, 16, 23, 30 april, 11.15-13.00 uur (locatie nog niet bekend) wordt onder leiding van Trixie Hölsgens, onderwijsmedewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam, de gehele roman aan de hand van tekstfragmenten en achtergrondinformatie besproken.

Meer informatie en inschrijving

Georganiseerd door het HOVO college in samenwerking met de Universiteit Leiden


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger