Boekpresentatie en gesprek | Der Wintergarten
met Jan Konst en Jerker Spits

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 12 maart 2019 om 17:00 uur
Locatie: Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, Groot Hertoginnelaan 18-20, Den Haag
Informatie: Aanmelden via de Duitse Ambassade: ku-s@denh.diplo.de | Voertaal: Duits
Toegang: Gratis
Boekpresentatie en gesprek | Der Wintergarten
© Genootschap Nederland Duitsland

Op dinsdag 12 maart leest de Nederlandse auteur en hoogleraar Jan Konst naar aanleiding van de vertaling van het boek De Wintertuin naar het Duits voor uit eigen werk. Tevens gaat hij in gesprek met germanist Jerker Spits.

De Wintertuin - Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw beschrijft het leven van Hilde, haar ouders, haar kinderen en kleinkinderen op indringende wijze. De lezer wordt meegenomen op een turbulente reis door een land dat door de oorlog getekend wordt, waarin Hilde en haar omgeving ondanks alles de intimiteit en saamhorigheid van het familieleven weten te bewaren.

De hoofdpersoon Hilde wordt in 1902 in het Saskische Meißen in een kleinburgerlijk gezin geboren. Zij groeit op in het Duitse Keizerrijk en trouwt in de Weimarrepubliek, waarna haar kinderen onder de doem van de nazidictatuur opgroeien. Na de oorlog maakt ze de opkomst en ondergang van de DDR mee en wordt uiteindelijk door de vreedzame revolutie van 1989 tot burger van de Bondsrepubliek gemaakt. Op een haar na haalt Hilde de leeftijd van honderd. Zij en haar familie overleven twee wereldoorlogen, een dictatuur, een bezetting en verschillende economische crises en leven pas na de Wende opnieuw in vrijheid.

Op 12 maart leest de schrijver Jan Konst voor uit zijn boek en gaat hij in gesprek met germanist Jerker Spits. Dit evenement wordt georganiseerd door de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland in samenwerking met het Genootschap Nederland Duitsland.

Jan Konst is al meer dan twintig jaar woonachtig en werkzaam in Berlijn. Hij werkt als literatuurwetenschapper en hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Freie Universität Berlin.

Jerker Spits is germanist. Hij schreef ondere andere voor Trouw en de Groene Amsterdammer. Ook publiceerde hij het boek Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen (2016).

U kunt zich aanmelden door te mailen naar ku-s@denh.diplo.de. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van het Genootschap Nederland Duitsland.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger