Cursus | Franz Kafka

Datum: vrijdag 28 juni 2019 om 10:30 uur
Locatie: HOVO, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam
Informatie: Voertaal: Nederlands
Toegang: Prijs: €130.00 (incl. BTW)

In deze cursus worden aan de hand van Nederlandstalige tekstfragmenten de belangrijkste thema’s uit zijn werk besproken. Op die manier wordt getracht een nieuw licht op Kafka te werpen en de cursist in staat te stellen na afloop van de cursus zelfstandig de besproken werken verder te doorgronden.

Franz Kafka (1883-1924) is een auteur die bij velen bekend is, maar helaas vaak erg eenzijdig – in de meeste gevallen sterk biografisch – gelezen wordt.

De cursus is verdeeld in drie bijeenkomsten (twee weken) waarbij steeds een bepaald thema centraal staat. In de eerste sessie, die tevens een inleiding is tot de biografie van Kafka, staat diens modernisme centraal: in hoeverre schrijft Kafka een nieuw soort literatuur? In de volgende sessie worden Kafka’s beroemde verhalen Die Verwandlung en Das Urteil besproken en het daarin voorkomende absurdisme. Afgesloten wordt de cursus met een blik op de romans Der Prozess en Das Schloss en de zinloosheid en vervreemding die deze werken karakteriseren.

Aan de hand van gezamenlijke lezing (close reading) van de uitgedeelde tekstfragmenten worden de werken geïnterpreteerd en in een kader geplaatst; voor zover dit bij Kafka mogelijk is.

De docent

Trixie Hölsgens MA is germanist en filosoof. Als docent Taal- en Letterkunde werkte zij eerst bij de opleidingen Duits en Wijs-begeerte van de Universiteit van Amsterdam. Tegenwoordig werkt zij bij de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarnaast geeft zij als zelfstandig docent in het volwassenenonderwijs colleges op het gebied van de twintigste-eeuwse filosofie en literatuur.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact op met Hovo-Rotterdam

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Zie voor meer informatie de website van Hovo-Rotterdam.

Tags: literatuur

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger