Leesreis | Als ich mit Hitler Schnapskirschen aß

Datum: maandag 25 november 2019 tot 29 november 2019
Locatie: Diverse locaties in Nederland
Informatie: Taal: Duits
Toegang: Prijs: € 100,00 per lezing (minimaal 1 uur / maximaal 2 uur)
Leesreis | Als ich mit Hitler Schnapskirschen aß
© Nane Diehl (links) | Verbrecher Verlag (rechts)

Schrijfster Manja Präkels reist van 25 tot 29 november langs Nederlandse scholen om voor te lezen uit haar boek Als ich mit Hitler Schnapskirschen aß.

Manja Präkels vertelt in haar jeugdroman Als ich mit Hitler Schnapskirschen aß over het verdwijnen van de DDR in een idyllische kleine stad in Brandenburg en over de transformatie van mensen en vriendschappen.

Mimi groeit in de jaren tachtig en negentig op in een kleine plaats op het platteland van Brandenburg. Jaren na de Wende haalt ze herinneringen op aan haar jeugd en aan haar vriend Oliver, die zich later "Hitler" noemt en als neonazi de rechts-radicale jongeren om zich heen verzamelt.

Präkels autobiografisch getinte roman vertelt over het opgroeien in de DDR, de voorboden van de Wende en de gevolgen ervan. Ze schetst een authentiek beeld van de alledaagse cultuur in de DDR en laat aan de hand van Mimi's familie op indringende wijze zien dat het verval van de socialistische staat diepe sporen achterlaat in de biografieën van de mensen. Ze vertelt echter vooral hoe rechtse ideeën, woede en haat om zich heen grijpen in wat ooit een landelijke idylle was, hoe jeugdvrienden zich tot daders en Oliver zich tot "Hitler" kon ontwikkelen.

Präkels portretteert een generatie die de neergang van de DDR buiten de grote steden meer als een tegenstrijdige maatschappelijke gebeurtenis dan als een bevrijding ervaart. Ze slaagt hierin met een nu eens zakelijke, dan weer poëtische taal, die de lezers Mimi's jeugdherinneringen, maar ook de toenemende beklemming en angst tegenover rechtse geweldsexcessen in de tijd van de Wende levendig voor ogen voert. Juist in dat opzicht is Präkels' indrukwekkende roman over jong zijn schrikbarend actueel.

Over de schrijfster
Voor het boek Als ich mit Hitler Schnapskirschen aß werd Manja Präkels, in 1974 geboren in Zehdenick, bekroond met de Deutscher Jugendliteraturpreis 2018 en de Anna-Seghers-Preis 2018. Ze ontving een Alfred-Döblin-Stipendium van de Akademie der Künste en een Kranichsteiner Jugendliteraturstipendium.

De schrijfster, die in Berlijn woont, is ook muzikante en zangeres.

Het Goethe-Institut stelt vooraf lesmateriaal ter beschikking stellen. Aangezien de website Jugendliteratur momenteel wordt gemoderniseerd, wordt het lesmateriaal – inclusief informatie over de schrijfster, het geselecteerde boek en de didactisering – nog gepubliceerd. Voor meer informatie zie de website van het Goethe-Institut Niederlande.

Tags: literatuur

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger