Festival | Literaire Zomer 2019

Datum: dinsdag 2 juli 2019 tot 17 september 2019
Locatie: Diverse locaties
Informatie: Meer informatie via literarischer-sommer.eu
Festival | Literaire Zomer 2019
© Literaire Zomer

De Literaire Zomer/Literarische Sommer viert zijn twintigjarig jubileum. Het Duits-Nederlandse literatuurfestival begon in 2000 in Krefeld, Mönchengladbach en Neuss en vindt dit jaar in acht Duitse en zeven Nederlandse steden plaats. Het zwaartepunt ligt op poëzie.

Het festival begint met een 'poëtische' openingsmanifestatie: op woensdag 26 juni nodigen Büchner Prijs-winnaar Jan Wagner en dichter Tristan Marquardt de bezoekers uit om middels hun bloemlezing Unmögliche Liebe kennis te maken met grote dichters uit de Hoge Middeleeuwen en het heden.

In Krefeld zal de jonge dichteres Carolin Callies haar nieuwe gedichten presenteren. Dichteres Nora Gomringer en jazzmusicus Philipp Scholz beloven een ‘poëtisch knalfeest’ en een bijzondere ervaring in Aken. Met zijn programma Ringelnatz & Co biedt Jörg Hilbert een blik op humorvolle dichterlijke klassiekers. De kunstenaressen Pia Helfferich & Christina Müller-Gutowski, allebei uit Düsseldorf, presenteren hun foto-lyrische anthologie POING.

Naast deze dwarsdoorsnede van de poëziewereld, kijkt het festival naar de huidige Duitse en Nederlandse literaire scene. Bekende auteurs zoals Saša Stanišic´, Karen Duve, María Cecilia Barbetta, Herman Koch, Otto de Kat en Marente de Moor presenteren hun nieuwe romans. Natuurlijk zal de populaire klassieker Het Bureau van J. J. Voskuil ook dit jaar niet ontbreken. Markus Andrae en Ronny Tomiska lezen voor uit het inmiddels vijfde deel van de zevendelige serie Het Bureau.

De Literaire Wandeling in Amsterdam is ook al op weg een klassieker te worden. Bettina Baltschev en Dr. Alwin Müller-Jerina leiden de bezoekers deze zomer wederom langs bijzondere plekken uit de literatuurgeschiedenis.

Vorig jaar werden voor het eerste jeugdvoorstellingen aangeboden, die door het publiek goed werden ontvangen. Daarom bevat het programma in 2019 weer vier voorstellingen voor een jonge doelgroep.

 

Het programma: 

02-07: Husch Josten

19:30 uur - Heuvellandbibliotheken, Vaals | Lezing 

20-07: Bettina Baltschev

12:30 uur - Amsterdam Centraal | Literaire wandeling (volgeboekt)

17-08: Alwin Müller-Jerina

12:30 uur - Amsterdam Centraal | Literaire wandeling

27-08: Vea Kaiser

14:00 uur - Bibliotheek Kerkrade | Lezing

29-08: Kristine Bilkau

19:00 uur - Bibliotheek Valkenburg | Lesung

31-08: Alwin Müller-Jerina

12:30 uur - Amsterdam Centraal | Literaire wandeling

05-09: Olaf Müller

18:00 uur - Bibliotheek Kerkrade | Lezing

12-09: Peter Terrin

19:00 uur - Bibliotheek Venlo | Lezing

17-09: Dana Linssen en Mischa Leinkauf

19:30 uur - Cultuurstichting Schunck, Heerlen | Lezing
 

Meer informatie op de website van het Goethe-Institut Niederlande en de website van de Literaire Zomer

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger