Gesprek: Roland Jahn, beheerder Stasi-archieven
65 jaar vrijheid in Europa

Datum: dinsdag 20 september 2011 om 19:30 uur
Locatie: Felix Meritis
Informatie: Inloop: 19.00uur / Voertaal: Duits
Toegang: Toegang vrij, aanmelding verplicht

De burgerrechtenactivist en voormalige gevangene van de Stasi Roland Jahn is sinds maart de nieuwe beheerder van de Stasi-archieven, de omvangrijke papieren erfenis van de geheime dienst uit de voormalige DDR. Hij volgde Marianne Birthler op als nieuwe 'Bundesbeauftragter für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen DDR (BStU)’.

Jahn speelde een belangrijke rol in de DDR-oppositie. Hij nam volop deel aan de vredesbeweging in de DDR en viel regelmatig op door gewaagde acties. In 1982 was voor de Oost-Duitse autoriteiten de maat vol en werd hij met geweld naar West-Duitsland uitgezet. Ook vanuit het westen bleef hij actief voor de oppositie. Na de Duitse eenwording schreef hij veel over de Stasi, de binnenlandse veiligheids -en inlichtingendienst van de DDR, en zette hij zich in voor een weloverwogen omgang met het verleden. Daarnaast strijdt hij voor de openbaarheid van de Stasi-archieven.

Op 20 september geeft Jahn tijdens een vraaggesprek zijn visie op de toekomst van de archieven, de vrijheid van meningsuiting en de Wiedervereinigung. Beatrice de Graaf (Centre for Terrorism and Counterterrorism, Universiteit Leiden) en Christie Miedema (Duitsland Instituut Amsterdam) leggen hem daarbij het vuur aan de schenen, maar ook het publiek krijgt volop de kans om zich in het gesprek te mengen. Voormalig correspondent in Duitsland voor NRC Handelsblad Michel Kerres leidt het gesprek.

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) organiseert deze avond, die mogelijk wordt gemaakt door het Europafonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken in het kader van het project ’65 jaar vrijheid in Europa’


Programma >>

Aanmeldingsformulier >>

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger