Zeithistorische Perspektiven: Joachim Radkau
Think Globally - Act Locally: The Paradox of Environmentalism

Datum: maandag 12 december 2011 om 17:00 uur
Locatie: Universiteit van Amsterdam, BH Zaal 0.04
Informatie: Voertaal: Engels
Toegang: gratis

© Universiteit BielefeldHet gezegde 'Think Globally - Act Locally' staat aan de basis van de milieubeweging van de jaren zeventig. Het bevat echter een paradoxaal verzoek en nader onderzoek naar de betekenis hiervan over de afgelopen veertig jaar is daarom op zijn plaats.

Joachim Radkau geeft een korte inleiding over de geschiedenis van de milieubeweging en gaat in op het motto 'globaal denken - lokaal handelen'. Vervolgens gaat hij in op de omgang met hedendaagse ecologische uitdagingen. Welke rol speelt de overheid? Van welke betekenis zijn nationale en regionale verschillen? Zijn deze te overwinnen door globaal te denken?

Joachim Radkau (Bielefeld) schreef zijn proefschrift over de opkomst en crisis van de Duitse nucleaire sector. In 1981 werd hij benoemd to hoogleraar Nieuwe Geschiedenis aan de Universiteit Bielefeld. Zijn boek Die Ära der Ökologie: Eine Weltgeschichte (2011) was een groot succes in Duitsland.

De reeks Zeithistorische Perspektiven is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven.

Organisatie: Goethe-Institut, Geschiedenis in Discussie (UvA), NIOD, Duitsland Instituut Amsterdam, Genootschap Nederland Duitsland.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger