Reeks Poëtica: In gesprek met Ursula Krechel
Over de spanning tussen literatuur en geschiedenis, herinnering en fictionalisering

Datum: woensdag 14 mei 2014 om 17:30 uur
Locatie: Spui 25, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits
Toegang: gratis
Reeks Poëtica: In gesprek met Ursula Krechel
© Wikimedia Commons

Over de spanning tussen literatuur en geschiedenis, herinnering en fictionalisering: Duits schrijfster Ursula Krechel gaat in gesprek met hoogleraar Duitse Taal en Cultuur Nicole Colin.

Tien jaren lang heeft Ursula Krechel haar tijd voornamelijk in archieven doorgebracht om een onderbelicht stukje geschiedenis op papier te kunnen zetten. In haar boek 'Landgericht' beschrijft zij het op waarheid gebaseerde verhaal van de Jood Richard Kornitzer die terugverhuist naar Duitsland, nadat hij uit angst voor de nazi’s naar Cuba is gevlucht. De terugkeer van door de nazi’s gedeporteerden, ontheemden en mensen in ballingschap speelde ook eerder een rol in haar boeken en teksten, bijvoorbeeld in haar roman 'Shanghai. Fern von wo'.

Hoe kan een schrijver het beste omgaan met fictieve waarheden op het snijvlak van ‘verhaal’ en ‘geschiedenis’? Kan literatuur als middel dienen om het verdrongen verleden op te halen en hieraan te herinneren? En: zijn er grenzen aan de fictionalisering van de geschiedenis?

Aanmelden 
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Meer informatie
Website Spui25 >> 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger