Graduiertenkolleg: Mittler zwischen den Kulturen
Ontmoeting onderzoeksculturen Amsterdam en Saarbrücken

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 23 mei 2014 om 09:30 uur
Locatie: Duitsland Instituut, Prinshendrikkade 189b, Amsterdam
Informatie: Bijeenkomst bedoeld voor studenten en promovendi
Toegang: Aanmelding vooraf gewenst, zie onder

Deze bijeenkomst is een ontmoeting tussen de UvA-onderzoeksgroep German Mediators: An Intellectual History of Cultural and Scientific Exchange en de groep Duits-Franse studies en interculturele communicatie van de Universität des Saarlandes in Saarbrücken en het Goethe-Institut Parijs.

De UvA-onderzoeksgroep richt zich op alle vormen van Duitse cultuurtransfer in Europa. Initiatiefneemster is Nicole Colin, hoogleraar Duitse taal en cultuur aan de UvA. Thema’s die worden bestudeerd zijn identiteiten, vertalingen, migratie, literaire ontmoeting, et cetera. In Saarbrücken wordt al jaren onderzoek verricht naar soortgelijke thema’s, in het bijzonder gericht op de Frans-Duitse culturele relaties. Hoogste tijd dus voor een ontmoeting tussen twee onderzoeksculturen. De bijeenkomst heeft een open karakter met veel uitwisseling van gedachten.

Sprekers: 

Britta Bendieck (UvA/DIA): 'Armando als Mittler im deutsch-niederländischen Kulturgeflecht'

Hans-Jürgen Lüsebrink (Saarbrücken): 'Dimensionen der deutsch-französischen Kulturbeziehungen (18.-21. Jahrhundert)'. Lüsebrink heeft belangrijk werk verricht op het gebied van de Frans-Duitse cultuurtransfer en de beeldvorming van de niet-Europese wereld. Hij schreef een veel gebruikt handboek over interculturele communicatie en cultuurtransfer.

Christoph Vatter (Saarbrücken): 'Interkulturelle Verflechtungen und Vermittlungspotenziale in Populärkultur und Medien'. Vatter houdt zich bezig met interculturele communicatie in de meest brede zin van het woord: mediastudies, internet, opleidingstrajecten, cultureel geheugen.

Joachim Umlauf (Paris): 'Welche institutionellen Mittler für morgen?'

Info, aanmelden en teksten ter voorbereiding via:
Nicole Colin, DIA, n.colin@uva.nl, 020-5255396
Hanco Jürgens, DIA, h.j.jurgens@uva.nl, 020-5253700

Over het Graduiertenkolleg: 
Het Graduiertenkolleg van het Duitsland Instituut Amsterdam wordt financieel ondersteund door de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD) en richt zich speciaal op promovendi die zich bezighouden met het na-oorlogse Duitsland, met de Nederlands-Duitse betrekkingen en met Duitsland in Europa. De bijeenkomsten staan ook open voor andere promovendi, MA-studenten en senior-wetenschappers. Lees meer >> 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger