Internetopdracht: Berlijnse Muur

Internetopdracht: Berlijnse Muur
© Flickr/ Todesstreifen, M. Joedicke

Als onderdeel van de Duits-Duitse grens liep de Muur 28 jaar lang dwars door Berlijn – met ingrijpende gevolgen voor het leven in de gedeelde stad. Met de val van de Muur op 9 november 1989 kwam na 40 jaar een einde aan de Duitse deling.

 

 

 

1. De realiteit van de Berlijnse Muur

In de zomer van 1961 werd de Berlijnse Muur gebouwd. Tot 1989 had de Muur grote impact op de levens van miljoenen Duitse burgers. Wat weten jullie over de Muur? Bekijk onderstaande video en beantwoord daarna de vragen:

 

  • Waarom werd de Muur opgericht?
  • Wat bedoelt de spreker met‚ grens tussen twee werelden‘?
  • Hoe was de grens tussen de BRD en de DDR ingericht om de vlucht van burgers tegen te gaan?

2. Vlucht uit Oost-Berlijn

Vluchtpogingen uit de DDR naar het Westen waren levensgevaarlijk omdat de grenssoldaten aan DDR-zijde de opdracht hadden te schieten. Minstens 137 mensen kwamen tijdens hun vluchtpoging om het leven. Bekijk hieronder de indrukwekkende originele beelden van deze vluchtpoging en beantwoord daarna de vragen:

  • Wat denken jullie: waarom schieten de DDR-grenssoldaten niet? 
  • Sommige DDR-grenssoldaten, die op voortvluchtige DDR-burgers schoten, ook ‚Mauerschützen‘ genoemd, werden na de Duitse hereniging aangeklaagd. Van de 246 aangeklaagden in deze zogenoemde ‚Mauerschützenprozesse‘ werden uiteindelijk 132 mensen veroordeeld. Wat vinden jullie: kun je soldaten voor iets straffen dat zij in opdracht van hun overheid hebben gedaan, als dat tegen de mensenrechten ingaat?

3. Muren

Ook vandaag de dag staan op verschillende plekken op de wereld muren en grenzen, die mensen op gewelddadige manier van elkaar scheiden. Denk bijvoorbeeld aan de Israëlische Westoeverbarrière, die Jeruzalem van de Westelijke Jordaanoever scheidt.

  • Kennen jullie nog andere muren?
  • Met welke argumenten worden muren opgericht?
  • Wat vinden jullie van deze argumenten? Verzamel redenen voor en tegen zulke muren.

Internetopdracht 2 - Antwoordblad


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger