Boekpresentatie | 'Angela Merkel: de kanselier en haar tijd'
Biograaf Ralph Bollmann en Arnon Grunberg blikken terug op crisiskanselier Merkel

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: maandag 25 oktober 2021 om 20:00 uur
Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Informatie: Voertalen: Engels en Duits. Georganiseerd door De Balie, uitgeverij De Arbeiderpers en het Duitsland Instituut Amsterdam
Toegang: Tickets zijn te bestellen via De Balie
Boekpresentatie | 'Angela Merkel: de kanselier en haar tijd'
© NDR/Wolfgang Borrs

Het tijdperk Merkel is na zestien jaar ten einde. In 'Angela Merkel: de kanselier en haar tijd' beschrijft de Duitse journalist Ralph Bollmann als eerste haar volledige politieke carrière. In De Balie in Amsterdam wordt de biografie gepresenteerd aan het Nederlandse publiek, met Bollmann en schrijver Arnon Grunberg.

Het aftreden van Merkel is een keerpunt in de Duitse politiek, en in die van Europa. In de zestien jaar dat ze kanselier was, kreeg ze verschillende serieuze crises voor haar kiezen, maar dat deed het vertrouwen in haar leiderschap nauwelijks wankelen. In een tijd van verdwijnende zekerheden hield ze de Duitsers uit de wind, hoewel ze hun onwil om te veranderen afkeurde.

Vanavond blikken Merkel-biograaf Ralph Bollmann, schrijver Arnon Grunberg en journalist Sophie Derkzen terug op Merkels tijd, en maken de balans op. Kunnen politici vandaag lessen trekken uit de manier waarop Merkel haar land de 21e eeuw in loodste? En, zoals Bollmann zich aan het eind van zijn boek afvraagt: “Zullen de Duitsers het tijdperk Merkel op een dag verheerlijken als een ­goede oude tijd, waarin ze ondanks alle ­crises nog veiligheid en continuïteit bood? Of zal Merkel de geschiedenis ingaan als de vrouw die met haar beleid de ondergang van het Westen niet heeft tegen kunnen houden?”

Iduna Paalman liet zich inspireren door ‘crisiskanselier’ Merkel en draagt nieuw werk voor, dat ze speciaal voor deze avond schreef.

Over de gasten:

Ralph Bollmann is journalist en historicus. Hij werkte als parlementair correspondent bij het linkse dagblad TAZ en schrijft sinds 2011 voor de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Hij volgde Angela Merkels carrière op de voet en vergezelde haar op talloze reizen.

Sophie Derkzen is journalist en presentator met een fascinatie voor internationale politiek en cultuur. Eerder werkte ze als (politiek) redacteur bij Vrij Nederland, als gastredacteur voor de Duitse krant Die Zeit en op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Berlijn.

Arnon Grunberg is schrijver en journalist. Hij schrijft en spreekt onder meer regelmatig over Duitsland.

Iduna Paalman is dichter, schrijver en docent Duits. Haar bundel ‘De grom uit de hond halen’ werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020 en genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs. De Volkskrant riep haar uit tot literatuurtalent van het jaar.

Tickets kunt u via de website van De Balie bestellen

Zie ook op Duitslandweb:
Tijdlijn Angela Merkel
Dossier Bondsdagverkiezingen 2021


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger