Project | On Friendship / (Collateral Damage) IV How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist
[The usefulness of continuous measurement of the distance between Nostalgia and Melancholia]

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 1 september 2021 tot 15 augustus 2022
Locatie: diverse locaties, Amsterdam
Informatie: Via https://rozenbergquarterly.com/on-friendship-collateral-damage-iv-a-critical-project-on-post-war-artists-joseph-beuys/
Toegang: Gratis
Project  | On Friendship / (Collateral Damage) IV How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist
© Stichting Metropool Internationale Kunstprojecten

In het project On Friendship / (Collateral Damage) IV- How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist [The usefulness of continuous measurement of the distance between Nostalgia and Melancholia] staat Joseph Beuys centraal en neemt Joseph Sassoon Semah ons mee in zijn kritische analyse van Beuys.

Beeldende kunst is niet losgezongen van de samenleving. Welke politieke, sociale en culturele implicaties laat het oeuvre van Joseph Beuys zien?

Hoe verhouden zich kunst en politiek in het werk van Beuys, wat is mythe en wat is werkelijkheid? Heeft Beuys de kunst bevrijd van geld en macht of heeft hij heel doelbewust zijn beeldtaal gebruikt om zijn oorlogsverleden en Duitslands oorlogsverleden te vergeten of zelfs te idealiseren? Past zijn transformatie van dader in slachtoffer in het Duitsland van na WO II? Hoe gebruikt Beuys 'visuele codes' die zijn verdwenen en geheime symbolen? Hoe moeten we Beuys echt interpreteren in het feestjaar 2021/22?

Joseph Sassoon Semah heeft uitgebreid onderzoek verricht naar het werk en gedachtegoed van Joseph Beuys. Op basis van zijn research en teksten maakt hij voor On Friendship / (Collateral Damage) IV- How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist [The usefulness of continuous measurement of the distance between Nostalgia and Melancholia] een analyse van de diepere betekenis van de (geheime) symbolen die Joseph Beuys gebruikt en reageert hierop in een aantal nieuwe monumentale sculpturen, een serie oude en nieuwe tekeningen, performances, teksten en bijeenkomsten. (De term 'Hare Hunting - 'Hasenjagd' is het codewoord voor het doden van joden tijdens WO II.)

Er wordt samengewerkt met o.a. Gerhard-Marcks-Haus Bremen, Goethe-Institut Amsterdam, Duitsland Instituut Amsterdam/UvA, Lumen Travo Gallery, Deutsche Bank, Landgoed Nardinclant-Amsterdamgarden, Redstone Natuursteen & Projecten en The Maastricht Institute for Arts.

Na afloop van de manifestatie wordt een complementaire publicatie samengesteld.

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed en Redstone Natuursteen & Projecten.

Information in English: Rozenberg Quarterly


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger