Lezing: Fremde im Visier
Lezingencyclus Zeithistorische Perspektiven

Activiteit van externe partij

Datum: maandag 13 december 2010 om 17:00 uur
Locatie: UvA PC Hoofthuis, kamer 104, Spuistraat 134, Amsterdam
Informatie: Borrel na afloop
Toegang: gratis

Film‐ en fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog is hip. TV‐programma’s als Andere Tijden en De Oorlog scoren enorm door de Bezettingstijd in nieuw bewegend beeld te presenteren – soms zelfs in kleur! Waar komen die beelden eigenlijk vandaan? Vaak van fotograferende Duitse soldaten.

Zulke foto’s en filmpjes komen in toenemende mate vrij uit erfenissen en familiebezit – en dringen zich dus op als dankbare bron voor historisch onderzoek. Maar welk licht werpt dit materiaal dan op de gebeurtenissen die het afbeeldt? Zitten er ook nadelen aan? Wat zijn de valkuilen? En hoe gaat de Zeithistoriker hiermee om?

In het kader van de lezingencyclus Zeithistorische Perspektiven vindt de openbare lezing 'Fremde im Visier. Private Fotoalben von Wehrmachtssoldaten' plaats. De lezing wordt gehouden door dr. Petra Bopp (Jena). De lezing wordt ingeleid door Gerard Nijssen.

De kunsthistorica Petra Bopp (Hamburg) coördineerde de baanbrekende fototentoonstelling “Vernichtungskrieg. Verbrechen der Wehrmacht 1941‐1944“ (1995‐2001) en deed sindsdien onderzoek naar privéfoto’s van Duitse soldaten. Zij publiceerde hierover: Fremde im Visier. Fotoalben aus dem Zweiten Weltkrieg (Bielefeld, 2009). Gerard Nijssen (NPS/VPRO) is één van meest gevraagde beeldonderzoekers van Nederland. Hij werkt sinds 2000 als researcher bij Andere Tijden, en verder voor de televisieseries De Oorlog en In Europa. Hij doet ook veel opdrachten voor musea en overheid.

Een pfd-versie van het programma is hier te vinden.

De reeks 'Zeithistorische Perspektiven' is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa.

De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren.

'Zeithistorische Perspektiven' is een initiatief van de volgende partners:
Goethe-Institut Amsterdam
Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie
Duitsland Instituut Amsterdam
Genootschap Nederland-Duitsland
Universiteit van Amsterdam

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger