Film | Hyperland
Onderdeel van de reeks Genrecinema uit Duitsland

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: zondag 1 januari 2023 tot 31 januari 2023 om 23:30 uur
Locatie: Online
Informatie: De film kan gratis geleend worden uit de online bibliotheek van het Goethe-Institut Niederlande
Toegang: Gratis

Hyperland (Mario Sixtus, 2021, science fiction) is de eerste film in de reeks 'Genrecinema uit Duitsland' van het Goethe-Institut Niederlande. In 2023 kan elke maand een film worden gestreamd. De twaalf films zijn verdeeld in vier blokken van drie films. Elk blok is aan een genre gewijd: science fiction, misdaad, roadmovie en horror.

De film kan de hele maand januari online worden geleend. Meer informatie op de website van het Goethe-Institut.

Over Hyperland

In Mario Sixtus' dystopie van een nabije toekomst zijn het leven en de sociale status van mensen afhankelijk van een digitaal beoordelingssysteem. Terwijl privacy niet langer bestaat, komt de dynamiek van een samenleving die volledig door sociale media wordt beheerst drastisch op gang. Lees meer over Hyperland.

Over de reeks 'Genrecinema uit Duitsland'

Als we kijken naar de laatste decennia van de Duitse filmgeschiedenis, lijkt de Duitse genrecinema een nichebestaan te leiden. Toch omvat de vroege Duitse filmgeschiedenis, de zogenaamde 'Weimarer Phantastik', films zonder welke de hedendaagse sciencefictionfilm in zijn vorm nauwelijks denkbaar zou zijn. Belangrijke motieven van de horrorfilm werden ook al vroeg ontwikkeld in films als Nosferatu (F.W. Murnau) of Das Cabinett des Dr. Caligari (Robert Wiene), die ook nu nog in films van het genre worden gebruikt.

Maar wat kenmerkt eigenlijk een genrefilm? Genrefilms zijn films die gebruik maken van de narratieve strategieën die kenmerkend zijn voor een bepaald genre en deze zo verder versterken. De films functioneren via terugkerende thema's, motieven, narratieve patronen of zelfs personageconstellaties en een conventionele filmtaal, bijvoorbeeld met betrekking tot beeldontwerp, geluidsontwerp of muziek.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger