Gesprek | Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Hetty Berg & Sasha Waltz

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 25 april 2023 om 17:00 uur
Locatie: SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam / Online
Informatie:

Voertaal: Engels

Toegang: Gratis. Aanmelden via https://spui25.nl/programma/nederlands-duitse-cultuurdialogen-hetty-berg-sasha-waltz
Gesprek | Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Hetty Berg & Sasha Waltz
© via SPUI25

Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In de eerste editie een dialoog tussen Hetty Berg, directeur van het Joods Museum in Berlijn, en Sasha Waltz, choreograaf en oprichter van het internationale dansgezelschap Sasha Waltz & Guests. Moderatie: Hanco Jürgens (DIA).

English event text

Wie inspireert jou? En met wie zou je graag in dialoog treden? Deze vragen stelden wij aan de Nederlandse museumdirecteur Hetty Berg. Haar antwoord kwam prompt: een gesprek met de Duitse choreograaf Sasha Waltz, dat zou fantastisch zijn. Beiden zaten – zonder het van elkaar te weten – op dezelfde dansschool in Amsterdam, beiden zijn nu werkzaam in Berlijn. En er zijn nog meer parallellen die wij tijdens dit gesprek gaan ontdekken.

Verder spreken we over de specificiteit van de Berlijnse cultuurscene en vragen we ons af: hoe staat het met het culturele klimaat in Nederland en Duitsland, met de waardering van cultuur en de inbedding ervan in de samenleving? We vragen de gesprekspartners naar hun inspirerende voorbeelden, naar de huidige stand van de cultuuruitwisseling tussen Nederland en Duitsland, naar het snijvlak tussen dans en musea en we werpen een blik op de toekomst van de culturele betrekkingen.

Over de sprekers

Hetty Berg is sinds april 2020 directeur van het Joods Museum Berlijn. Daarvoor werkte zij meer dan 30 jaar in verschillende functies bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam. In 1989 begon zij daar als conservator – in de loop van haar carrière bij het museum stelde de cultuurhistoricus meer dan 30 tijdelijke tentoonstellingen samen en was zij verantwoordelijk voor de conceptie en realisatie van vijf permanente tentoonstellingen. In 2002 werd zij museummanager en hoofdconservator van het Joods Historisch Museum in Amsterdam, dat in 2012 werd uitgebreid tot het Joods Cultureel Kwartier. De Nederlandse is lid van verschillende academische adviesraden en commissies. Haar werk en onderzoek richt zich op museumstudies, Joodse cultuurgeschiedenis en Joden in Nederland.

Sasha Waltz is choreograaf, danser en regisseur. Ze studeerde dans en choreografie in Amsterdam en New York. Samen met Jochen Sandig richtte ze in 1993 het gezelschap Sasha Waltz & Guests op. Ze is medeoprichter van de Sophiensæle (1996) en het Radialsystem (2006) in Berlijn. Van 2000-2004 was ze lid van de directie van de Schaubühne am Lehniner Platz. Voor het seizoen 2019/20 nam Sasha Waltz samen met Johannes Öhman de artistieke leiding van het Staatsballett Berlin op zich. In haar huidige choreografische werk richt Waltz zich op de verdichting van samenwerkingsprocessen, zoals de synchrone ontwikkeling van choreografie en muziek (o.a. Kreatur, 2017). In 2021 werd Sasha Waltz door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres.

Hanco Jürgens (moderator) is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Hij studeerde geschiedenis in Utrecht en Mainz, doceerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is nu docent aan de Universiteit van Amsterdam. Jürgens richt zich op de moderne geschiedenis van Duitsland vanuit een Europees perspectief. In 2014 publiceerde hij het boek Na de val. Nederland na 1989, en in 2017 samen met Ton Nijhuis de bundel De vleugels van de adelaar. Duitse kwesties in Europees perspectief. Jürgens is regelmatig te gast op radio en televisie om de Duitse politiek en cultureel-maatschappelijke vraagstukken te duiden en te becommentariëren.

Aanmelden is mogelijk via de website van SPUI25

Deze bijeenkomst is een samenwerking met het Genootschap Nederland Duitsland.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger