Interview met Frits Boterman
Historisch café

Activiteit van externe partij

Datum: woensdag 8 februari 2006
Locatie: Café van het COC Amsterdam (tijdelijke locatie)

Historisch café

Deutschland, aber wo liegt es?

De natievorming in Duitsland was een lang en rusteloos proces, beginnend met de zoektocht naar de Duitse identiteit en één nationale staat aan het einde van de achttiende eeuw. De prangende vraag was steeds: hoe kan de Duitse nationale gemeenschap omschreven worden; waarop baseert zij zich? Een blik op de Duitse geschiedenis biedt een keur aan voorstellen: Duitsers vormden een Kulturnation, een Staatsbürgernation of waren een gemeenschap gebaseerd op raciale criteria, een Klassennation zoals in de DDR of onderdeel van de Europese gemeenschap.
De vraag naar de Duitse identiteit loopt niet alleen als een rode draad door de Duitse geschiedenis, maar ook door het werk van prof. dr. Frits Boterman. Zijn standaardwerk 'Moderne geschiedenis van Duitsland 1800- heden' is onlangs in een vernieuwde uitgave verschenen. Aan het boek zijn twee hoofdstukken toegevoegd over de recente Duitse geschiedenis na de val van de Berlijnse muur. In een gesprek met dhr. Boterman maken we een tocht door de Duitse geschiedenis om bij de vraag uit te komen: hoe definieert de Duitse natie zichzelf nu?

Frits Boterman is hoogleraar Moderne Duitse geschiedenis na 1750 aan de UvA. In 1992 promoveerde hij op 'Oswald Spengler en Der Untergang des Abendlandes. Cultuurpessimist en politiek activist'.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger