Heideggers wijsgerige 'antisemitisme'
Masterclass Peter Trawny

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 15 oktober 2015 om 13:00 uur tot 15:00 uur
Locatie: OMHP A 0.08, Amsterdam
Informatie: De voertaal is Engels
Toegang: De masterclass is toegankelijk voor derde en ouderejaars studenten. Je kunt je tot uiterlijk 12 oktober aanmelden door middel van een mail aan: v.kal@uva.nl
Heideggers wijsgerige 'antisemitisme'
© Wikipedia

In recent gepubliceerde Schwarze Hefte, daterende uit de jaren na 1938, doet Heidegger uitspraken waarvan de antisemitische lading op het eerste gezicht wel duidelijk is. In een speciaal aan de kwestie gewijde masterclass gaat Peter Trawny, redacteur van de Schwarze Hefte, in op deze uitspraken.

(1) Behoren de begrippen die Heidegger met het jodendom associeert (zoals de Bodenlosigkeit, die Entrassung der Völker en das rechnende Denken) inderdaad tot de kern van Heideggers denken?

(2) Welke urgentie was er voor Heidegger om op een ogenblik (uitgerekend nà zijn breuk met het nationaal-socialisme / zie de Beiträge) in voor (latere) publicatie bedoelde, wijsgerige uiteenzettingen speciaal het 'wereld-jodendom' te koppelen aan begrippen die hij eerder (zie de Beiträge) vooral met het christendom, het bolsjewisme en het amerikanisme geassocieerd had?

Peter Trawny is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Wuppertal, directeur van het Martin Heidegger Instituut en redacteur van de Schwarze Hefte. Hij schreef daarover Heidegger und der Mythos der jüdischen Weltverschwörung (2014). Een vertaling verschijnt in oktober bij Uitgeverij Klement.

Deze masterclass wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Klement en de Universiteit van Amsterdam.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger