Collegereeks Duitse hedendaagse literatuur (deel II)
Trixie Hölsgens - Een literaire analyse van recente Duitse literatuur

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 10 maart 2016 om 16:00 uur tot 17:30 uur
Locatie: Doelenzaal, UB Universiteit van Amsterdam, Singel 425, Amsterdam
Informatie: Deel 2 van de collegereeks. Inschrijven kan t/m 7 maart 2016
Toegang: € 15 / € 40 voor de hele reeks (€ 10 / € 25 voor de hele reeks voor studenten) Betalen met ideal via deze website (uw factuur is de bevestiging van aanmelding)
Collegereeks Duitse hedendaagse literatuur (deel II)
© DIA

Wie zijn dé Duitse schrijvers van het moment en wat vertellen zij ons over hun land? Op welke wijze hebben historische en culturele ontwikkelingen van de afgelopen decennia hun invloed op Duitse literatuur? Hoe wordt Duitsland neergezet in literatuur van kritische schrijvers als Günter Grass, Christa Wolf en Uwe Timm?  Drie experts op het gebied van Duitse literatuur geven in drie colleges een overzicht.

Aan de hand van een beknopte literaire analyse van een aantal recente werken zal duidelijk worden in hoeverre het thema Vergangenheitsbewältigung in de 21e eeuw nog een plaats heeft. Enkele voorbeelden: In Robert Menasses verhalenbundel 'Ich kann jeder sagen' (2009) wordt het probleem van een adequate geschiedschrijving centraal gesteld. Jenny Erpenbecks 'Heimsuchung' (2008)
werpt in een compacte vorm een indrukwekkende terugblik op de 20e eeuw. De collagepoëzie van nobelprijswinnares Herta Müller (2009) thematiseert en verwerkt het verleden onder een communistische dictatuur. In het college lezen en bespreken wij fragmenten van deze werken.

Trixie Hölsgens is sinds 2009 als docent werkzaam aan de opleiding Duits van de Universiteit van Amsterdam. Haar vakgebied is Duitstalige filosofie en literatuur van de 20e en 21e eeuw. Als zelfstandig docent verzorgt zij cursussen aan de HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen), bijvoorbeeld over Thomas Manns 'De Toverberg', Robert Musils 'Man zonder eigenschappen' en over het werk van Franz Kafka.

U kunt zich hier aanmelden/betalen voor de collegereeks.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger