Collegereeks Duitse hedendaagse literatuur (deel III)
Jerker Spits - Duitsland begrijpen aan de hand van eigentijdse Duitse auteurs

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 17 maart 2016 om 16:00 uur tot 17:30 uur
Locatie: Doelenzaal, UB Universiteit van Amsterdam, Singel 425, Amsterdam
Informatie: Deel 3 van de collegereeks.
Toegang: € 15 / € 40 voor de hele reeks (€ 10 / € 25 voor de hele reeks voor studenten) . Vooraf betalen met ideal via deze website (uw factuur is de bevestiging van aanmelding)
Collegereeks Duitse hedendaagse literatuur (deel III)
© DIA

Wie zijn dé Duitse schrijvers van het moment en wat vertellen zij ons over hun land? Op welke wijze hebben historische en culturele ontwikkelingen van de afgelopen decennia hun invloed op Duitse literatuur? Hoe wordt Duitsland neergezet in literatuur van kritische schrijvers als Günter Grass, Christa Wolf en Uwe Timm?  Drie experts op het gebied van Duitse literatuur geven in drie colleges een overzicht.

Het werk van eigentijdse auteurs is een spiegel van het huidige Duitsland. Dit college gaat in op levendige en toegankelijke boeken uit de Duitse literatuur van de afgelopen vijftien jaar. Aan bod komen 'Die Vermessung der Welt' van Daniel Kehlmann, 'Die Entdeckung der Currywurst' van Uwe Timm, het laatste boek van Günter Grass en verhalen van Karen Köhler. Zij zorgde in 2014 voor een verrassend optreden op het prestigieuze Ingeborg Bachmann Wettbewerb, een literair festival waarop Duitstalige schrijvers nog niet gepubliceerd werk voorlezen. Besproken wordt ook de herinnering aan de oude Bondsrepubliek, bijvoorbeeld in Frank Witzels 'Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969'. Tot slot wordt aandacht besteed aan jonge schrijvers die niet in Duitsland zijn geboren, zoals Katja Petrowskaja, Ilija Trojanow en Sasa Stanišić. Zij zijn grote namen in de Duitse literatuur van vandaag.

Jerker Spits is germanist en bespreekt Duitstalige literatuur voor onder meer De Groene Amsterdammer en literaturkritik.de. Hij schreef een korte cultuurgeschiedenis van Duitsland: 'Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen'. Met illustraties van Piet Paris (Uitgeverij Van Oorschot, verschijnt februari 2016).

 
U kunt zich hier aanmelden/betalen voor de collegereeks.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger