Amsterdam German Studies Lecture: Karen Hagemann
The Forgotten Soldiers:  History and Memory of Women in the German Military of World War II

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: maandag 14 maart 2016 om 17:00 uur
Locatie: SPUI25, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels
Toegang: Toegang vrij. Aanmelden verplicht via www.spui25.nl
Amsterdam German Studies Lecture: Karen Hagemann
© Bundesarchiv_Bild_101I-674-7757-18,_Flakhelferin_am_Horchgerät

De dienstplicht voor vrouwen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, alsook in andere landen, steeds belangrijker. Niet alleen aan het front maar ook thuis, waar de vrouwen de oorlogseconomie draaiende hielden. Toch wordt het belang hiervan in de historiografie en in de publieke perceptie vaak genegeerd. Karen Hagemann probeert deze paradox te verklaren.

De dienstplicht voor vrouwen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, alsook in andere landen, steeds belangrijker voor een soepel verloop aan het (thuis)front. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren alleen bij de Duitse Wehrmacht al meer dan 500.000 vrouwelijke helpers in dienst. Eenzelfde aantal was actief bij de civiele luchtmacht. Daarnaast werkten 400.000 vrouwen bij het Rode Kruis en nog veel meer vervingen dienstplichtige mannen in de oorlogseconomie. Ondanks deze aantallen en het grote belang van de vrouwelijke participatie, wordt in de algemene historiografie en het publieke geheugen weinig aandacht geschonken aan de vrouwelijke diensttijd. Hagemann probeert in haar lezing deze paradox te verklaren. Hoe kan het dat vrouwen een steeds grotere rol door de staat en het leger kregen toebedeeld tijdens de oorlog, maar dat dit tot op heden grotendeels wordt genegeerd in de publieke perceptie en de media?

Karen Hagemann is James G. Kenan Distinguished Professor of History aan de University of North Carolina in Chapel Hill. Ze heeft veel gepubliceerd op het gebied van de Duitse en Europese geschiedenis van de 19e en 20ste eeuw en op het gebied van gender-geschiedenis. Momenteel werkt zij aan het Oxford Handbook on Gender, War and the Western World since 1600 (Oxford University Press) en bereidt ze de monografie Gender, War and Memory: Women and the Military in the Two World Wars voor.

Gespreksleiding: dr. Christina Morina

De Amsterdam German Studies Lectures zijn gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse academicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. 

In samenwerking met het Goethe-Institut Niederlande en de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelden via SPUI25


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger