Amsterdam German Studies Lectures: Jeffrey Herf
Undeclared Wars with Israel

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 7 februari 2017 om 17:00 uur tot 19:30 uur
Locatie: SPUI25, Spui 25- 27, Amsterdam
Informatie: Informatie via dr. Cristina Morina: c.morina@uva.nl
Toegang: Toegang vrij. Aanmelden verplicht via www.spui25.nl
Amsterdam German Studies Lectures: Jeffrey Herf
© University of Maryland

Historicus Jeffrey Herf spreekt in het kader van onze reeks Amsterdam German Studies Lectures over zijn boek 'Undeclared Wars with Israel'.

Een van de onderbelichte aspecten van de geschiedenis van de DDR is de actieve strijd tegen de Joodse staat die werd gezien als symbool van Amerikaans imperialisme in het Midden-Oosten. Dat de DDR-leiding zionisme gelijkstelde aan fascisme was bekend, zo ook de actieve steun van de DDR aan de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO. Jeffrey Herf brengt in zijn boek Undeclared Wars alle lijnen bijeen en komt tot de conclusie dat de strijd bepaald geen randverschijnsel was maar een inofficiële oorlog tegen Israël die op meerdere fronten werd gevoerd. De actieve steun beperkte zich niet tot het Midden-Oosten maar betrof zeker ook de radicaal-linkse beweging in West-Duitsland, waar soortgelijke gedachten gemeengoed waren. Herf toont niet alleen de actieve rol van de DDR in diverse Arabisch-Israëlische conflicten maar ook in het bijeenbrengen van het Palestijns terrorisme en de RAF. Hij belicht de grote invloed van de DDR-politiek ten aanzien van Israël op de Duits-Duitse verhoudingen in de Koude Oorlog, op de linkse beweging in de Bondsrepubliek en de betrekkingen van de Bondsrepubliek met Israël. Herf spreekt bovendien over de complexe relatie tussen de geschiedenis van de Holocaust en de binnen- en buitenlandse politiek van de DDR en de Bondsrepubliek.

Professor Jeffrey Herf is als historicus verbonden aan de University of Maryland. Hij heeft veel gepubliceerd over de Duitse 20e eeuw. Zijn bekendste boek is Reactionary Modernism uit 1984 waarin hij de moderniteit van reactionaire denkers uit de Weimarrepubliek belicht. Sindsdien houdt hij zich ook bezig met culturele herinnering en de Duitse deling. Zijn bekroonde boek Divided Memory. Nazi Past in the two Germanies (Harvard 1997) richt zich op de antisemitische propaganda van het Derde Rijk. Hieruit kwam o.a. zijn bekroonde, controversiële studie voort over Nazi Propaganda for the Arab world (Yale 2009).

De Amsterdam German Studies Lectures zijn gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen enkele malen per jaar een gerenommeerde buitenlandse academicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren.

In samenwerking met het Goethe-Institut Niederlande, de Universiteit van Amsterdam en SPUI25

Aanmelden via SPUI25.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger