Lezing | "With Love from Vienna"
Het alledaagse leven van oude joden in Wenen na de aansluiting in 1938

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 19 januari 2017 om 17:00 uur
Locatie: Duitse Ambassade Den Haag, Groot Hertoginnelaan 18-20, Den Haag
Informatie: Voertaal: Duits. Meer informatie via de Duitse Bibliotheek Den Haag: http://www.deutschebib.de/programm
Toegang: Gratis. Aanmelden per e-mail via: ku-s1@denh.diplo.de
Lezing | "With Love from Vienna"
© Wikimedia

Op welke manier konden oudere Joden, nadat hun kinderen waren geëmigreerd, hun sociale contacten in een wrede en uiteindelijk moordende omgeving in stand houden? Hoe beleefden zij het dagelijks leven? Wat gaf hun troost en levensmoed? Op 19 januari geeft Bettina Brandt een bondige uiteenzetting van haar studie naar deze groep.

De doelstelling van de Holocauststudies is in de laatste twee decennia beduidend veranderd. Weg van de daders en gericht op de slachtoffers, ofwel gericht op het dagelijks leven dat zich onder andere in persoonlijke documenten, zoals brieven en dagboeken, openbaart. Het onderzoek van Bettina Brandt With love from Vienna richt zich op deze nieuwe studie. Ze benadert de tot nu toe weinig onderzochte groep van oudere joden in Wenen, die op hun emigratie naar veilige gebieden, onder andere de Verenigde Staten, wachtten. 

Bettina Brandt studeerde germanistiek en romanistiek aan de Universiteit van Utrecht. Zij promoveerde aan de Universiteit van Harvard op het gebied van de vergelijkende literatuurwetenschappen. Daarna werkte zij aan het Massachusetts Institute of Technology, Columbia University, Montclair State University en aan de Pennsylvania State University. Momenteel is zij 'fellow' aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam, alwaar zij werkt aan een monografie over het dagelijks leven en lot (1938-1942) van de in Wenen achtergebleven oude joden.

De Duitse ambassade in samenwerking met de Duitse Bibliotheek Den Haag. 

Voor meer informatie klik hier


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger