LeesCafé Duits
Widerfahrnis - Bodo Kirchhoff

Datum: maandag 27 februari 2017 om 19:30 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Meer informatie via: www.goethe.de/ins/nl/nl/
Toegang: Gratis
LeesCafé Duits © Frankfurter Verlag

Elke maand organiseert de UvA het LeesCafé Duits! Dit café is bedoeld voor allen die graag lezen en met gelijkgestemden van gedachten willen wisselen - studenten en niet-studenten, eerste- tot laatstejaars. Op 27 februari wordt de roman Widerfahrnis van Bodo Kirchhoff behandeld.  

Widerfahrnis (Duits voor ‚wat je overkomt‘) is een novelle - hoewel het boek meer dan 200 pagina's omvat. Het gaat om een uitgever in ruste en een voormalige hoedenverkoopster, die aan een nieuwe levensfase beginnen. Ze delen de smaak van de culturele middenklasse, beiden houden ze van goede wijn en boeken. Ze raken verliefd op elkaar, wat voor hen als verrassing komt. Enigszins spontaan reizen ze samen met de auto naar ‘het land waar de citroenen bloeien’, naar Italië. Maar op Sicilië worden ze geconfronteerd met dat wat volgens Goethe kenmerkend voor de novelle is, een 'ungeheuere Begebenheit'. In Kirchhoff’s novelle zijn dat vluchtelingen die langs de Italiaanse kunst zijn gestrand. De opbloeiende liefde tussen de twee Duitse reizigers wordt door het nieuwe kader, waarin humanitaire naastenliefde wordt opgeëist, zwaar op de proef gesteld...

In oktober jl. heeft Widerfahrnis van Bodo Kirchhoff (*1948) de Deutsche Buchpreis 2016 gewonnen, de belangrijkste prijs voor Duitstalige romans.

Voor vragen en boek suggesties kunt u contact opnemen met Elisabeth Meyer of Britta Behrendt via het secretariaat van de vakgroep Duits aan de UvA:
secr.duits-fgw@uva.nl.

Kijk ook: Ins Blaue. Bodo Kirchhoff in gesprek met Wolfgang Herles.

Bodo Kirchhoff, Widerfahrnis. Frankfurter Verlagsanstalt 2016, 224 pp.
ISBN 978-3-627-00228-2


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger