Seminar | Wir schaffen das zusammen?!
Het Nederlandse en Duitse asiel- en migratiebeleid: perspectief op een gemeenschappelijk Europees beleid

Activiteit van externe partij

Datum: zaterdag 9 juni 2018 om 09:30 uur
Locatie: Klooster Wittem, Wittemer Allee 32, Wittem
Informatie: Meer informatie via https://europanetwerk.pvda.nl/nieuws/uitnodiging-wir-schaffen-das-zusammen/
Toegang: Deelname is gratis, lunch €10. Aanmelding vóór 15 mei via joerg.klaudies@heinz-kuehn-bildungswerk.de, o.v.v. aanmelding seminar Wittem.
Seminar | Wir schaffen das zusammen?!
© pixabay

De Werkgroep Europa van de Partij van de Arbeid (PvdA) organiseert op 9 juni 2018 samen met de Deutsch-Niederländische Gesellschaft zu Aachen en het Heinz-Kühn-Bildungswerk NRW een seminar over het Nederlandse en Duitse asiel- en migratiebeleid. 

Aan de hand van speeches, workshops en discussies kijken de deelnemers naar de verschillende aanpakken op gemeentelijk, euregionaal, nationaal en Europees niveau.

Het seminar wordt gehouden in de Kloosterbibliotheek in Wittem in Nederland.

Programma:

9.30 - 10.00 uur: Ontvangst

10.00 - 10.15 uur: Welkomstwoord en introductie van de inleiders door Jan Visser

10.15 - 10.45 uur: Keynote speech door René Cuperus (cultuurhistoricus, strategisch adviseur Ministerie van Buitenlandse Zaken)

10.45 - 11.15 uur: Kanttekeningen door Arndt Kohn (lid van het Europees Parlement, S&D), Angelika Schwall-Düren (v.m. Minister voor Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen), Marit Maij (v.m. lid van de Tweede Kamer voor de PvdA), Siebo M. H. Janssen (politicoloog en historicus)

11.15 - 12.00 uur: Discussieronde met de seminar-deelnemers

12.00 - 13.00 uur: Lunch

13.00 - 14.30 uur: Discussie in werkgroepen
a. Asiel- en migratiebeleid op euregionaal of gemeentelijk niveau(NN)
b. Asiel- en migratiebeleid op nationaal niveau (input: Siebo M. H. Janssen)
c. Asiel- en migratiebeleid op Europees niveau (Angelika Schwall-Düren, onder voorbehoud)

14.30 - 14.45 uur: Koffie- en theepauze

14.45 - 15.30 uur: Plenaire discussie over conclusies in de werkgroepen

15.30 - 16.00 uur: Afsluitende beschouwing

Over de sprekers:

Drs. René Cuperus
René Cuperus werkt als strategisch adviseur op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was hij senior wetenschappelijk medewerker voor de Wiardi Beckman Stichting, de denktank van de PvdA. Hij is tevens columnist van de Volkskrant en gastonderzoeker bij het Duitsland Instituut Amsterdam.

Arndt Kohn
Arndt Kohn was vanaf 2011 gemeenteraadslid van de Gemeente Stolberg (NRW Duitsland). Binnen de Euregio Maas Rijn was hij secretaris van PSE-afdeling Eupen (België). Sedert maart 2017 is Arndt Kohn (SPD) lid van het Europees Parlement voor de sociaal-democraten (S&D).

Dr. Angelika Schwall-Düren
Dr. Angelica Schwall-Düren was van 1994 tot 2010 voor de SPD lid van de Duitse Bondsdag. Vanaf 15 juli 2010 tot 2015 was Angelica Schwall-Düren minister voor o.a. Europese zaken en Media in de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen.

Drs. Marit Maij
Marit Maij was van 2012 tot 2017 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Zij heeft het grootste deel van haar loopbaan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt. In de Kamer was zij woordvoerder Europa en daarvoor woordvoerder asielbeleid. Op het ogenblik is zij speciaal gezant migratie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Drs. Siebo Janssen MA
Siebo Janssen is politoloog en historicus. Hij doceert internationale betrekkingen aan de universiteit van Keulen en is verbonden aan het Kölner Forum für Internationale Beziehungen und Sicherheitspolitiek (KFIBS). Janssen is lid van de SPD.

Aanmelden en kosten:

Deelname is gratis. Alleen voor de lunch wordt een bedrag van €10 gevraagd. Het bedrag vóór 15 mei 2018 overmaken op de bankrekening van het Heinz-Kühn-Bildungswerk, Sparkasse Köln Bonn (IBAN: DE13 3705 0198 0010 2020 59 & BIC: COLSDE33)

U kunt zich vóór 15 mei 2018 aanmelden door een mail te sturen naar: joerg.klaudies@heinz-kuehn-bildungswerk.de. Vermeld op uw mail: Aanmelding seminar Wittem. 

Routebeschrijving:

Het Klooster Wittem is gelegen aan de Wittemer Allee 32 , 6286 AB Wittem. Vanaf Aken en Maastricht te bereiken met Arriva buslijn 350. Ruime parkeerplaats bij de locatie aanwezig. De lezing vindt plaats in de bibliotheek. Deze is te bereiken via het pad, dat rechts langs het hotel De Roode Leeuw loopt, naar de achterkant van het complex.

Werkgroep Europa (PvdA) i.s.m. de Deutsch-Niederländische Gesellschaft zu Aachen en het Heinz-Kühn-Bildungswerk NRW.

Meer informatie via de website van de werkgroep Europa


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger