Drs. René Cuperus
Gastonderzoeker

Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam
rcuperus@clingendael.org
020 - 525 5396

René Cuperus verricht bij het DIA (prof. Ton Nijhuis) een Duits-Nederlands vergelijkend promotieonderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de neergang van de naoorlogse volkspartijen. In welke mate is er sprake van een vertrouwens- en representatiecrisis van de democratie?

Cuperus is Senior Fellow 'EU & Global Affairs' bij het Clingendael Institue en werkt als strategisch adviseur op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was hij senior wetenschappelijk medewerker voor de Wiardi Beckman Stichting, de denktank van de PvdA. Hij was daar als ‘Director International Relations’, speciaal belast met het organiseren en stimuleren van het internationale netwerk van centrum-linkse denktanks (zoals de Friedrich Ebert Stiftung in Berlijn, Policy Network in Londen of het Center for American Progress in Washington). Sinds december 2019 is Cuperus lid van de permanente Commissie Europese Integratie van de Adviesraad internationale vraagstukken.

Hij was tevens columnist van de Volkskrant en publiceerde een aantal boeken: bij Bert Bakker/Prometheus 'De Wereldburger bestaat niet' (2009) en bij Uitgeverij Van Gennep 'De politiek van de euro. Biografie van een kwetsbare munt' (2012) en 'Het Humeur van Nederland' (2013).

Op de website Social Europe Journal, een aan de London School of Economics verbonden E-tijdschrift schrijft hij met enige regelmaat een bijdrage. Tevens is hij ’correspondent voor Nederland’ voor het digitale tijdschrift The State of the Left, uitgegeven door de Britse internationale denktank Policy Network in Londen. Hij geeft jaarlijks colleges over Europese en internationale politiek voor Masteropleidingen van de Universiteit Leiden/Den Haag en voor de Universiteiten van Tilburg en Nijmegen.

Een historische waterscheiding

Columns - 2 november 2016 - Auteur: René Cuperus Een historische waterscheiding
Af en toe zou ik willen dat ik nog genoeg haar had om een jonge hipster te kunnen zijn. Eentje met een knotje die zich alleen maar opwindt over het klimaatprobleem, de opwarming van de aarde. Helaas zijn mijn haargrens en antenne anders afgesteld. Meer dan over het meteorologisch klimaat, maak ik me druk over het maatschappelijk klimaat. Sociologie boven klimatologie.

Lees meer

In Göttingen geen crisis te bekennen

Columns - 10 november 2015 - Auteur: René Cuperus In Göttingen geen crisis te bekennen
Hoe komt het dat rechtspopulisten in Duitsland beperkt voet aan de grond krijgen, terwijl in Nederland de PVV zo groot is in de peilingen? DIA-gastonderzoeker René Cuperus stak zijn licht op in Göttingen.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger