Actualiteitencollege: Crisis in de Europese christendemocratie?
Vluchtelingen en integratie in kerk en politiek in Oost- en West-Europa

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 11 oktober 2018 om 16:00 uur
Locatie: UvA, Bushuis, VOCzaal, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam
Informatie: Voor vragen kunt u contact opnemen met dr. Hanco Jürgens: h.j.jurgens@uva.nl
Toegang: Toegang vrij, aanmelden via link onderin.
Actualiteitencollege: Crisis in de Europese christendemocratie? © flickr.com/Montecruz/cc

Op donderdag 11 oktober organiseren het DIA en de UvA een actualiteitencollege over de grote meningsverschillen die er binnen de Europese christendemocratische partijen bestaan over de omgang met vluchtelingen en de integratie van migranten. Met o.a. Leo Lucassen, Karen van den Broeke, Michiel Luining en Hanco Jürgens.

Aan de ene kant is er brede steun voor een open samenleving en de grote betrokkenheid bij mensen in nood. Aan de andere kant staan politici die het ‘christelijke Avondland’ willen beschermen tegen de in hun ogen grote aantallen nieuwkomers met een islamitische achtergrond. In West-Europa zijn verschillende kerken actief betrokken bij de opvang en bescherming van vluchtelingen; in Oost-Europa ontwikkelen politici juist kritische geluiden die hier lijnrecht tegen ingaan. Vaak ook zien we dat scheidingen dwars door politieke partijen heenlopen. Na de stemming in het Europees Parlement over de artikel 7 procedure tegen Hongarije en voorafgaand aan de deelstaatverkiezingen in Beieren organiseren het Duitsland Instituut Amsteram en de Universiteit van Amsterdam een actualiteitencollege met de volgende vragen in het achterhoofd: Hoe vallen de grote verschillen in opvatting te verklaren? Wat is de rol van de kerken en christendemocratische partijen in verschillende landen? Wat zijn de mogelijke oplossingen om uit de politieke impasse te komen? En hoe moet het nu verder met de christendemocratisch politiek?     

Sprekers:

Leo Lucassen, hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden en daarnaast sinds september 2014 hoofd onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Karin van den Broeke, ex - preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland, lid van het uitvoerend comité van de Wereldraad van Kerken

Michiel Luining, docent bij het instituut bestuurskunde van de faculteit Governance and Global Affairs aan de Universiteit Leiden

Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam

Moderatie: Gerard Wiegers, hoogleraar Religiestudies aan de Universiteit van Amsterdam

Duitsland Instituut Amsterdam in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelden voor dit evenement


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger