Lunch Talk | Germany and Europe: new challenges in a multipolar world
Reeks '30 years after German unification'

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 8 oktober 2020 om 12:30 uur
Locatie: Online
Informatie: Voertaal: Engels. Meer informatie via aanmeldingen-dia@uva.nl
Toegang: Vrij toegang, wel graag aanmelden via aanmeldingen-dia@uva.nl

In oktober 2020 is het 30 jaar geleden dat de Duitse eenwording werd voltooid. De impact van deze historische gebeurtenis is tot op de dag van vandaag voelbaar, in Duitsland, maar ook in Europa. In het kader van de Lunch Talks: 30 years after German unification spreken we hierover met de Europa-deskundigen Daniela Schwarzer, Matthias Matthijs en Luuk van Middelaar. Welke rol moet Europa, met Duitsland als EU-voorzitter, in een veranderende multipolaire wereld spelen?

De Duitse hereniging ging gepaard met een mengeling van hoge verwachtingen en zorgen over een Duitsland dat ‘te groot is voor Europa’, maar ‘te klein voor de wereld’. 30 jaren Duits Europees beleid hebben aangetoond dat Duitsland – samen met zijn partners – zijn Europese verantwoordelijkheid steeds sterker op zich neemt. Maar de geopolitieke ambities van China, Rusland en Turkije en het recente grillige beleid van de Verenigde Staten hebben Europa, Duitsland en Nederland op de proef gesteld – net als de financiële crisis en de nog altijd voortdurende migratiecrisis. Bovendien laat de coronapandemie opnieuw zien hoe verdeeld de EU-lidstaten zijn. Hoe kan de EU een (nieuw) evenwicht vinden en zijn Handlungsfähigkeit versterken? Welke rol moet Europa in toekomst spelen op het wereldtoneel? En welke positie moet Duitsland, sinds juli de nieuwe EU-voorzitter, innemen? Hierover spreekt journalist Sophie Derkzen met de Europa-experts Daniela Schwarzer, Luuk van Middelaar en Matthias Matthijs.

Over de sprekers:

Daniela Schwarzer is directeur van de Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik. Zij is een internationaal gevraagde Europa-analist en -adviseur en doceerde aan verschillende universiteiten. Schwarzer is lid van de adviesraad van de European Council on Foreign Relations (ECFR), van het Jacques Delors Instituut Parijs, van de European Policy Center (EPC) in Brussel en van de Raad van Toezicht van BNP Paribas.

Luuk van Middelaar is historicus en politiek filosoof. Hij is als hoogleraar ‘Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen’ verbonden aan het Europa Instituut van de Universiteit Leiden en is commentator bij NRC Handelsblad. Tussen 2010 en 2014 was hij naaste medewerker van Herman van Rompuy, toenmalig voorzitter van de Europese Raad. Van Middelaar is auteur van ‘De passage naar Europa’ (2009) en ‘De nieuwe politiek van Europa’ (2017) en lid van de Nederlandse Adviesraad Internationale Vraagstukken).

Matthias Matthijs is senior fellow for Europe bij de Council on Foreign Relations  en universitair hoofddocent internationale politieke economie aan de School of Advanced International Studies (SAIS) van de Johns Hopkins University in Washington. Sinds mei 2019 is hij ook voorzitter van het uitvoerend comité van de European Union Studies Association.

Sophie Derkzen is journalist en presentator met focus op internationale politiek en cultuur. Op NPO Radio 1 presenteert ze voor de VPRO het programma Bureau Buitenland. Ze schreef eerder voor De Correspondent over Duitsland en werkte als (politiek) redacteur bij Vrij Nederland, als gastredacteur voor de Duitse krant Die Zeit en op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Berlijn.

Meldt u zich aan via aanmeldingen-dia@uva.nl om de links naar de livestreams te ontvangen. Tijdens de online-bijeenkomst is het mogelijk om vragen via de chat te stellen.

English event text

Een samenwerking met de Duitse Ambassade Den Haag en het Goethe-Institut Amsterdam.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger