Lunch Talk | Sind wir eins?
Reeks '30 years after German unification'

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 6 oktober 2020 om 11:30 uur
Locatie: Online
Informatie: Voertaal: Duits. Meer informatie via aanmeldingen-dia@uva.nl
Toegang: Vrij toegang, wel graag aanmelden via aanmeldingen-dia@uva.nl

In oktober 2020 is het 30 jaar geleden dat de Duitse eenwording werd voltooid. De impact van deze historische gebeurtenis is tot op de dag van vandaag voelbaar, in Duitsland, maar ook in Europa. In het kader van de reeks Lunch Talks: 30 years after German unification spraken we op 6 oktober met bestsellerauteur Jana Hensel en staatsrechtgeleerde Udo Di Fabio over de fragiele Innere Einheit in Duitsland. Hoe moeten we hiermee omgaan?

Ook 30 jaar na de eenwording zijn er verschillen tussen Oost- en West-Duitsland: Oost-Duitsers verdienen minder dan West-Duitsers, ze bekleden veel minder hoge functies en voelen zich soms niet voldoende vertegenwoordigd in het publieke debat. Met de toenemende politieke polarisatie werd bovendien duidelijk dat veel mensen hun vertrouwen in de ‘gevestigde’ politiek verloren hebben. De coronacrisis versterkt de verdeeldheid in Duitsland, en dat niet alleen tussen Oost en West: de beperking van vrijheids- en grondrechten, die in Duitsland door de ervaringen met nazi- en DDR-dictatuur extra gevoelig ligt, doet extreemrechtse groepen, maar ook talrijke gematigde burgers de straat opgaan.

We bepraken samen met bestsellerauteur Jana Hensel en staatsrechtgeleerde Udo Di Fabio de fragiele Innere Einheit in Duitsland vanuit biografisch, historisch en sociologisch perspectief. Moderatie: Marja Verburg

Over de sprekers:

Jana Hensel is auteur en journalist bij het Duitse weekblad Die Zeit. Zij groeide op in Leipzig en werd in 2002 bekend met haar boek ‘Zonenkinder’, een portret over een jonge generatie Oost-Duitsers. In 2018 verscheen de bestseller ‘Wer wir sind. Die Erfahrung, ostdeutsch zu sein’, die ze samen met Wolfgang Engler schreef. Recente publicaties op haar naam zijn ‘Wie alles anders bleibt’ (2019) en ‘Die Gesellschaft der anderen’ (2020).

Udo Di Fabio was tot 2011 rechter bij het Bundesverfassungsgericht, het Duitse Constitutioneel Hof. Hij is professor voor Publiek Recht aan de Universiteit Bonn en lid van de corona-adviesraad van Noordrijn-Westfalen. Di Fabio geldt als een van de belangrijkste staatsrechtgeleerden van Duitsland en heeft talrijke publicaties op zijn naam staan, waaronder ‘Die Weimarer Verfassung’ (2018) en ‘Schwankender Westen: Wie sich ein Gesellschaftsmodell neu erfinden muss’ (2015).

Marja Verburg is historicus verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam. Ze schrijft voor Duitslandweb over actuele politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland en geeft lezingen, gastcolleges en leidt debatten over deze onderwerpen.

Wilt u zich nog aanmelden voor de Lunch Talk 'Germany and Europe: new challenges in a multipolar world' van 8 oktober meldt u zich dan nu nog aan via aanmeldingen-dia@uva.nl om de links naar de livestreams te ontvangen. Tijdens de online-bijeenkomst is het mogelijk om vragen via de chat te stellen.

Veranstaltungstext in deutscher Sprache

Een samenwerking met de Duitse Ambassade Den Haag en het Goethe-Institut Amsterdam.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger