Amsterdam German Studies Lecture: New visions of German history
Met Frank Biess, hoogleraar geschiedenis aan de UC-San Diego

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 23 maart 2021 om 18:00 uur tot 19:15 uur
Locatie: online
Informatie: Aanmelden via SPUI25
Toegang: Gratis. Voertaal: Engels
Amsterdam German Studies Lecture: New visions of German history
© Michael Vogel

Frank Biess pleit voor nieuwe perspectieven op de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland. Vaak wordt de Duitse naoorlogse geschiedenis afgeschilderd als een succesverhaal van een land dat na een lange weg uiteindelijk werd opgenomen in het Westers bondgenootschap. In deze lezing zal hij ingaan op de noodzaak van een nieuwe synthese voor de Duitse naoorlogse geschiedenis. 

Komend uit een duister tijdperk, ontwikkelde de Bondsrepubliek zich tot een stabiele democratie die westerse waarden omarmde. Historici hebben de neiging om deze naoorlogse geschiedenis te beschrijven als groot succesverhaal. Biess en Astrid Eckert benadrukken de kwetsbaarheid van dit narratief van verwestersing. De onzekerheid over de toekomst van moderne samenlevingen maakt het noodzakelijk om nieuwe vragen te stellen en de naoorlogse geschiedenis ook vanuit andere perspectieven te bekijken.

Wat was de relatie tussen de krachtige economische groei en milieuvervuiling in de periode van het Wirtschaftswunder? Welke plaats hadden vrouwen in de door mannen gedomineerde 68-er beweging, die vaak te kort door de bocht is beschreven als een strijd tussen nationaalsocialistische vaders en hun antifascistische zonen? En hoe gaan migranten om met de herinnering aan de holocaust, of wordt deze herinnering ingezet om migranten buiten te sluiten?

Het belang van de val van de muur als cesuur in de Duitse geschiedenis toont nog eens extra het belang van nieuwe visies op de Duitse geschiedenis aan. De periode na de val kan niet langer worden beschreven als een epiloog van de naoorlogse geschiedenis, maar kent ook een geheel eigen dynamiek. 

Programma

  • 18.00      Introductie en voorzitter – Hanco Jürgens (DIA)
  • 18.05      Frank Biess: new visions on German history
  • 18.25      Commentaar van Natalie Scholz (UvA), Jacco Pekelder (UU) en Moritz Föllmer (UvA)
  • 18.45      Discussie
  • 19.15      Einde

Aanmelden voor de lezing kan via SPUI25.

Frank Biess is hoogleraar geschiedenis aan de University of California at San Diego. Hij heeft vooral onderzoek gedaan naar de periode na 1945 met nadruk op herinnering, emotie, gender en politieke cultuur. Hij publiceerde onder meer Homecomings: Returning POWs and the Legacies of Defeat in Postwar Germany (2006) en Die Republik der Angst. Eine andere Geschichte der Bundesrepublik (2019), tevens in het Engels vertaald. Samen met Astrid Eckert stelde hij het themanummer ‘New Narratives for the History of the Federal Republic of Germany’ in Central European History 52 (2019) samen. In een nieuw project onderzoekt hij de Republiek van Weimar als een van de eerste postkoloniale staten.

Duitsland Instituut Amsterdam in samenwerking met de Onderzoekschool voor Politieke Geschiedenis, het Goethe-Institut Amsterdam en SPUI25.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger