Lezing | 'Het verleden van Kreuzberg en Friedrichshain' met Hanno Hochmuth
Een gedeelde stadsgeschiedenis op de grens van Oost- en West-Berlijn

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 1 juli 2021 om 17:00 uur
Locatie: Goethe-Instituut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits. Aanmelden verplicht via: info-amsterdam@goethe.de
Toegang: Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten/met Goethe-Pass: gratis
Lezing | 'Het verleden van Kreuzberg en Friedrichshain' met Hanno Hochmuth
© Silvia Soyter

De traditionele Berlijnse arbeidersbuurten Friedrichshain en Kreuzberg doen het tegenwoordig beter dan ooit. En dat terwijl beide stadsdelen lange tijd het armenhuis van Berlijn waren. Hanno Hochmuth bespreekt de historische achtergronden bij degentrificatie van de beide Altbau-wijken die tegenwoordig als burgerlijke buurten door het leven gaan.

 

Tijdens de deling in de Koude Oorlog lagen Friedrichshain en Kreuzberg direct aan de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Ondanks de Muur waren veel maatschappelijke uitdagingen vergelijkbaar, en binnen de grote ideologische systemen boden juist deze beide wijken ruimte en vrijplaatsen voor alternatief leven. Na de val van de Muur zijn Friedrichshain en Kreuzberg weer naar elkaar toe gegroeid. De aantrekkingskracht van “FHXB” is groot, en zijn ontwikkeling zorgt steeds opnieuw voor controverse discussies onder stadsplanners, bewoners en politici. Hanno Hochmuth bespreekt de historische achtergronden bij degentrificatie van de beide Altbau-wijken die tegenwoordig als burgerlijke buurten door het leven gaan.

Hanno Hochmuth is historicus aan het Leibniz-Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam (ZZF) en doceert Public History aan de Freie Universität Berlin. Hij publiceert vooral op het gebied van de Zeitgeschichte van Berlijn.

De moderator van het gesprek is historicus Krijn Thijs (DIA). 

In samenwerking met het Goethe-Institut Amsterdam 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger