Grenzkonflikte der Demokratie - Prof. dr. Jochen Hörisch
Lezing

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 3 december 2009 om 20:00 uur
Locatie: Universiteit Leiden, Campus Den Haag, Lange Voorhout 44, 2501 EE Den Haag
Informatie: De lezing begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam, het Centrum voor Taal en Identiteit Universiteit Leiden en het Goethe-Institut Niederlande. Voertaal Duits en Engels.
Toegang: €5,-/€3,- met korting. Aanmelding: secrcti@hum.leidenuniv.nl

De (on)macht van de media

Overal vervagen traditionele grenzen. Onze tijd wordt bepaald door virtuele netwerken, financiële zeepbellen en bloedige aanslagen wereldwijd - een onzekere realiteit, die nauwelijks te bevatten, laat staan te controleren is.

De economische en politieke globalisering brengt conflicten met zich mee over de grenzen van de westerse democratie. In het centrum van de machtsstrijd staan onze media. Dienen ze het kritische debat (Guantanamo) of verdiepen ze onze paranoia (terreurdreiging)? Spelen media in op onze gevoelens en voeden ze het populisme? Of staan weblogs, twitter en sms juist voor een nieuw tijdperk van directere democratie? Zeker is dat de oppositie in Rusland, China of Iran er profijt van heeft. En in hoeverre is de financiële crisis eigenlijk een mediaal product?

In Duitsland met zijn lange geschiedenis van massamobiliseringen is de sensibiliteit voor het geweld van de media bijzonder groot. Vooral de Duitse cultuurwetenschappen nemen de mediocratie van alle kanten steeds weer kritisch onder de loep.

Prof. dr. Jochen Hörisch van de Universiteit Mannheim geeft een lezing over het thema "Ein theatralisch-poetischer Blick auf die Finanzkrise". Inleiding en gesprek: Dr. Joachim Umlauf (Goethe Institut Niederlande)

In de lezingenreeks "Grenzkonflikte der Demokratie" kan een breed publiek kennismaken met uitdagende diagnoses van spraakmakende Duitse academici.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger