Kort nieuws Rechts-extremisme

Meer rechts-extremistische demonstraties in Duitsland

Kort nieuws - 17 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
In de eerste helft van dit jaar zijn in Duitsland drie keer zoveel rechts-extremistische manifestaties geteld als in dezelfde periode vorig jaar. Dat bleek woensdag uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die door de fractie van Die Linke waren opgevraagd.

Lees meer

Studie: Tweederde Oost-Duitsers verlangt naar DDR

Kort nieuws - 29 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Hoewel Oost-Duitsers in meerderheid voor de democratie als systeem zijn, is meer dan de helft van hen ontevreden over de democratie zoals zij die meemaken. Ze hebben niet het gevoel dat ze invloed hebben op de politiek. Dat is een van de uitkomsten van een studie van het Else-Frenkel-Brunswik-Institut van de universiteit Leipzig naar autoritaire tendenzen en ontevredenheid met de democratie in Oost-Duitsland.  

Lees meer

Duitse veiligheidsdienst: Toename rechts geweld

Kort nieuws - 20 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het aantal politiek gemotiveerde misdrijven in Duitsland is het afgelopen jaar toegenomen. Dat geldt vooral voor misdrijven van rechts. Dat blijkt uit het jaarrapport van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, dat het hoofd van de dienst Thomas Haldenwang vandaag samen met minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft gepresenteerd. 

Lees meer

Saksen-Anhalt ontslaat 18 politiemensen wegens chats

Kort nieuws - 16 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het deelstaatministerie van Binnenlandse Zaken in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt gaat 18 politiemensen ontslaan omdat ze tijdens de politie-opleiding deelnamen aan een chatgroep waarin racistische, antisemitische en geweldsverheerlijkende berichten werden gedeeld. De groep was tot december 2021 actief.

Lees meer

CDU-presidium wil omstreden Maaßen uit partij zetten

Kort nieuws - 30 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het presidium van de christendemocratische CDU in Duitsland wil het omstreden partijlid en voormalig hoofd van de veiligheidsdienst Verfassungsschutz Hans-Georg Maaßen uit de partij zetten. Maaßen krijgt tot 5 februari de tijd om zelf op te stappen, daarna wordt een procedure ingeleid om hem zijn lidmaatschap af te nemen.

Lees meer

Studie: Duitsers minder extreem-rechts, wel xenofober

Kort nieuws - 9 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsers hangen minder vaak rechts-radicale denkbeelden aan dan enkele jaren geleden, maar ze zijn wel xenofober geworden. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Leipzig, die sinds 2002 om de twee jaar standpunten van Duitsers over democratie, rechts-extremisme en buitenlanders onderzoekt.

Lees meer

Rostock herdenkt xenofobe aanvallen van 1992

Kort nieuws - 22 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Noord-Duitse havenstad Rostock staat deze dagen stil bij de gewelddadige aanvallen op een asielzoekerscentrum in de wijk Lichtenhagen, precies 30 jaar geleden.

Lees meer

Geen wapenvergunning meer voor AfD'ers in Thüringen

Kort nieuws - 6 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De deelstaatregering in Thüringen (Oost-Duitsland) wil dat leden van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland hun wapenvergunning verliezen. 

Lees meer

Grootschalige politieactie tegen Duitse neonazi's

Kort nieuws - 6 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse politie is woensdagochtend een grootschalige actie begonnen tegen neonazi’s. In elf deelstaten zijn op 61 locaties huiszoekingen gedaan. Het gaat om tientallen verdachten van verschillende organisaties, melden Duitse media. Vier personen zijn bij de acties opgepakt, heeft het Openbaar Ministerie vanmorgen laten weten.

Lees meer

Minister Faeser presenteert actieplan rechtsextremisme

Kort nieuws - 15 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft dinsdagmiddag een 10-puntenplan tegen rechtsextremisme in Duitsland gepresenteerd. In het plan staat dat rechtsextremisme “preventief en met harde hand” aangepakt moet worden.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger