Kort nieuws Rechts-extremisme

Duitsland verbiedt extreem-rechts tijdschrift Compact

Kort nieuws - 16 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Minister Nancy Faeser (SPD) van Binnenlandse Zaken heeft het extreem-rechtse tijdschrift Compact verboden. De politie heeft vanmorgen kantoorruimtes en woningen van medewerkers doorzocht.

Lees meer

AfD-politicus Höcke weer veroordeeld

Kort nieuws - 1 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
AfD-politicus Björn Höcke, fractievoorzitter van de AfD in het deelstaatparlement van Thüringen, is maandag veroordeeld tot een geldstraf van 16.900 euro. Hij had tijdens een bijeenkomst in Gera in december een verboden leus van de nazi-knokploeg SA gebruikt. 

Lees meer

Tienduizenden demonstreren bij partijcongres AfD

Kort nieuws - 1 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse rechtsradicale partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft afgelopen weekeinde tijdens haar partijcongres in Essen de voorzitters Tino Chrupalla en Alice Weidel herkozen. Buiten demonstreerden zaterdag tienduizenden mensen tegen de partij. Daarbij kwam het ook tot geweld.

Lees meer

Proces Rijksburgers: 'Militaire tak coupplegers vergevorderd'

Kort nieuws - 29 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
In Stuttgart is vandaag het proces begonnen tegen de militaire tak van de groep van zogenoemde Reichsbürger die een staatsgreep in Duitsland hadden gepland. Volgens het Openbaar Ministerie was de organisatie van deze militaire tak vergevorderd. 

Lees meer

Proces tegen Rijksburgers met coupplannen begint

Kort nieuws - 26 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het proces tegen de 'militaire tak' van de groep Reichsbürger die een staatsgreep wilde plegen begint aanstaande maandag 29 april in Stuttgart. Het gaat om de groep rond Heinrich XIII Prinz Reuß, die in december 2022 werd opgepakt.

Lees meer

Studie: Populariteit AfD stijgt sterk onder jongeren

Kort nieuws - 24 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De AfD is de populairste partij onder Duitse jongeren. Dat blijkt uit de studie ‘Jugend in Deutschland 2024’. Het onderzoek laat zien dat veel jongeren kampen met stress, bezorgd zijn over de toekomst en niet tevreden zijn over de politiek. Vooral de AfD profiteert hiervan: 22 procent van de ondervraagde jongeren zegt dat ze bij verkiezingen op deze partij zouden stemmen. Update 16-5-2024: op dit laatste cijfer is kritiek. Zie verderop in dit bericht.

Lees meer

'Weer meer rechtsextreem geweld in Duitsland'

Kort nieuws - 19 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse autoriteiten registreerden afgelopen jaar 1270 geweldsdelicten met een rechtsextremistische achtergrond. Dat zijn er honderd meer dan in 2022, toen 1170 rechtsextreme geweldsdelicten werden gemeld, schrijft de nieuwsredactie van Tagesschau.

Lees meer

AfD-kopstuk Höcke voor de rechter

Kort nieuws - 18 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De fractievoorzitter van de AfD in Thüringen, Björn Höcke, moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor het publiekelijk gebruiken van een verboden nazi-leus.

Lees meer

AfD: 'Noem ons niet extreemrechts'

Kort nieuws - 11 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De rechts-nationalistische partij AfD vecht in hoger beroep het oordeel aan dat de veiligheidsdienst Verfassungsschutz haar als verdacht mag aanmerken. Dat had in maart 2022 een bestuursrechtbank in Keulen bepaald. De classificatie Verdachtsfall geeft de dienst extra spionagebevoegdheden, zoals het afluisteren van AfD'ers en het inzetten van informanten.

Lees meer

AfD-politicus Bystron onder vuur om banden met Rusland

Kort nieuws - 4 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het AfD-Bondsdaglid Petr Bystron, de nummer 2 op de AfD-lijst voor de Europese verkiezingen, wordt ervan beschuldigd geld uit Rusland te hebben aangenomen. Zijn eigen partij eist nu opheldering van Bystron. 

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger